Online Marketing: Het Vertrouwensmodel

Hoe zorg je dat de bezoekers op je website ook daadwerkelijk je product of dienst afnemen? Door eerst voor voldoende vertrouwen te zorgen. Als je het vertrouwen hebt, zijn de volgende stappen makkelijk en is het belangrijkste alleen nog dat je het vertrouwen waar maakt.


Vertrouwensmodel

Als je een ondernemer bent, weet je ook wel wat een businessmodel is, of wat een verdienmodel is. En al zijn dit heel belangrijke delen van hoe je bedrijf in elkaar zit, ze zorgen er niet voor dat je ook maar 1 ding verkoopt. Daarvoor heb je een ander model nodig. Ik heb gebruik hiervoor ons 'vertrouwensmodel'.

Het vertrouwensmodel is erop gebaseerd dat je eerst vertrouwen opbouwt door steeds waarde te geven zonder er iets voor te vragen. De eerste stap hierin is meestal het geven van informatie in een blog of video. Zoals dit blog wat je uitlegt hoe je met minder inspanning meer kunt verkopen en klanten of cliënten krijgt die bij je terug blijven komen.


Vertrouwen opbouwen

Vertrouwen heb je niet in het eerste bezoek, hoe goed je website ook is. Je moet dus zorgen dat ze terug blijven komen. Als je het initiatief hiervoor bij je klant laat liggen, moet je heel hard hopen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Je kunt dit initiatief zelf houden, door om iemands e-mail te vragen. Alleen geeft niemand deze meer zomaar weg. Je zult ze er iets voor moeten bieden wat voor hen waardevol is. Dat is dus meer dan de inhoud van een blog. Wat kun jij gratis weggeven waar je klant iets aan heeft? In dit blog geef ik een paar voorbeelden die je op weg kunnen helpen.

Zodra mensen op je e-maillijst staan, zit je in stap 1.

In stap 1 ben je nog niet bezig met verkopen! Natuurlijk laat je de optie wel open voor die ene klant die direct je product of dienst wil aanschaffen, maar het is nog niet het doel.

We zijn nu vertrouwen aan het opbouwen. Je laat mensen kennis maken met jou en met je aanbod; je verwijst naar je nieuwe blog en biedt ze nog iets nieuws gratis aan. Let op dat je elke keer waarde levert voor ze. Met elke e-mail moet het vertrouwen omhoog gaan. Anders kun je ze beter niet mailen.

Snelle tip: Gebruik Mailchimp of een andere online service voor je nieuwsbrieven. Je krijgt hiermee de tools om echt goede en mooie nieuwsbrieven te maken zonder een designer te hoeven inhuren en je krijgt statistieken van al je gebruikers. In deze statistieken kun je precies zijn wie op welke link klikt, en weet je dus wie waar in geïnteresseerd is.


Je hebt vertrouwen... en nu?

Dit is het moment waarop het leuk wordt, want nu kun je ze een aanbod doen, waarbij je al zeker weet dat ze geïnteresseerd zijn: anders hadden ze zich ook niet ingeschreven!

De manier waarop je dit aanbod doet, bepaalt heel sterk het resultaat. In het seminar voor vrouwelijke ondernemers laat ik je de effectiefste manieren zien en leer ik je wanneer je welke toepast. Een van die manieren is om het aanbod onderaan je nieuwsbrief in een apart kopje te plaatsen. Waarom onderaan? Omdat je eerst waarde wilt leveren, voor je om een aankoop vraagt :-)

Heb jij al een e-mail lijst? Wat zou het je opleveren als je meer bezoekers kunt veranderen in klanten en meer klanten opnieuw klant kunt laten worden? Deel het met ons in de comments hieronder.

Door: Bas van Pelt, datum: 17-08-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: