De psychologie van verkopen

Elke ondernemer wil zijn producten of diensten verkopen. Veel van ons zijn echter meer bezig met het product of de dienst dan het daadwerkelijke verkopen er van. Dit terwijl het verkopen ervan een essentieel onderdeel is. Zonder een verkoop is je product of dienst nemelijk niets waard. Als niemand het afneemt, heeft niemand er baat bij.


Waarom koopt iemand iets?

Er zijn maar twee redenen om iets te kopen. Omdat je denkt dat je beter af bent als je het koopt, of omdat je denkt dat je slechter af bent als je het niet koopt. Alle mensen (en zelfs alle dieren) zijn continu op zoek naar een verbetering van hun situatie.

Koopbeslissingen zijn emotionele beslissingen. Uiteindelijk worden alle belangrijke beslissingen genomen in het emotionele deel van onze hersenen (het limbisch systeem). Het rationele deel (prefrontale cortex) zet alles op een rijtje, maar het emotionele deel neemt de beslissing. Ik zal een voorbeeld geven:

Stel je voor dat je vanavond met je partner uit gaat. Je moet alleen nog iemand regelen voor de oppas. Je hebt hiervoor twee keuzes:

  • Je buurmeisje van 16 met 0 ervaring met oppassen. Maar je kent haar al wel haar hele leven, je bent op haar verjaardagen geweest, spreekt haar regelmatig over de schutting etc.
  • De nieuwe buurvrouw die er gister is komen wonen. Je hebt haar nog niet gezien, nog niet gesproken, maar via via heb je gehoord dat ze alle nanny-diploma's heeft die er maar zijn te halen.

Wie kies je? Natuurlijk kies je voor je buurmeisje. Rationeel is dit een heel rare beslissing, maar rationeel nemen we ook geen beslissingen. Het gaat om vertrouwen.

Dus als je iets koopt vertrouw je er op dat je beter af bent na de aankoop. Je vertrouwt het product en je vertrouwt de verkoper.


Investeer in vertrouwen

Hoe bouw je dit vertrouwen op als verkoper? Door te investeren in de relatie.

In de sales zijn hier veel onderzoeken naar gedaan. We weten bijvoorbeeld dat ene nieuwe klant gemiddeld pas na 5 contactmomenten met een verkoper over gaat naar een nieuwe leverancier. Er moet eerst een relatie opgebouwd worden met de verkoper, de klant moet hem of haar kunnen vertrouwen.

Online werkt dit net zo. Ook hier zie je dat mensen vaak meerdere keren op je website komen voordat ze een eerste aankoop doen of voordat ze je bellen voor een afspraak. Je moet dus zorgen dat ze terug blijven komen, zodat jij het vertrouwen kunt opbouwen.

Het businessmodel wat ik je leer in het seminar is hierop gebaseerd. Ik spreek ook over een vertrouwensmodel in plaats van een businessmodel. In dit model zitten verschillende manieren om steeds weer zoveel waarde te bieden dat mensen terug WILLEN komen. Elke keer dat ze terug komen en jij ze weer iets van waarde kunt bieden, bouw je meer vertrouwen op. Net zolang tot je genoeg vertrouwen hebt verdiend dat ze een eerste aankoop bij je durven doen.

Een snelle tip om je vast op weg te helpen:

Zorg dat je iets gratis hebt wat je online kunt weggeven. Zorg er wel voor dat wat je weggeeft aansluit op de vraag waarmee ze op je website komen en zorg ervoor dat het waarde heeft voor ze. Dit is je kans om vast te laten zien wat je waard bent. Vraag een e-mailadres in ruil voor je kado en je hebt de mogelijkheid om alweer een derde contactmoment te creëren.


Wil je meer verkopen? Dan moet je meer vertrouwen opbouwen. In mijn seminar voor vrouwelijke ondernemers laat ik je zien hoe je dit op verschillende manieren kunt doen op een manier dat het je geen extra tijd of geld kost. Met dit systeem kun je je website voor je laten werken op een manier die past bij de kwaliteit die jij wilt bieden. Schrijf je in voor het seminar om te leren hoe je dit doet. En om nog een voorbeeld te geven van een bijna gratis aanbod: Je krijgt een volle dag training ter waarde van € 600,- voor slechts € 47,-. Je betaalt dus alleen voor de catering en de trainingsmaterialen.

Meld je nu aan voor het seminar.

Door: Bas van Pelt, datum: 10-08-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: