Zo krijg je meer resultaat uit je online marketing

Als je een bedrijf hebt, wil je ook cliënten hebben. Helemaal als je iets te beiden hebt waar je zelf heel enthousiast over bent, dan wil je dit het liefst met zoveel mogelijk mensen delen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, doe je marketing. En tegenwoordig betekent dit dat je aan online marketing doet.

Om dit goed aan te pakken zijn er een paar basis principes. Om iemand op het punt te krijgen dat hij van een vreemde veranderd in een klant, zijn er een paar stappen nodig. Afhankelijk van je product of dienst en je prijs kun je die stappen in 1x zetten. Als je een webshop hebt met producten die je voor de laagste prijs aanbiedt, hoef je alleen maar betrouwbaar over te komen en mensen zullen bij je kopen.

Als je daarentegen niet voor de laagste prijs je diensten wilt aanbieden, zul je harder moeten werken voordat een vreemde op het punt komt om bij je te kopen.


Vertrouwen opbouwen

Simpel gezegd, hoe hoger je prijs of het risico, hoe meer vertrouwen je moet opbouwen voordat je op het punt komt dat iemand bij je koopt.

Okee, nu over online marketing. Je kunt natuurlijk een website opbouwen, deze heel goed inrichten, je SEO op orde hebben en dan wachten. Maar dan krijg je cliënten die één keer op je website komen en vervolgens weer weg zijn. In een keer heb je nog niet voldoende vertrouwen opgebouwd. Helemaal niet als je concurrenten meer doen om vertrouwen op te bouwen.

Als je meerdere contacten nodig hebt om voldoende vertrouwen op te bouwen, kun je gaan zitten afwachten, maar je kunt beter zelf het initiatief houden.


Neem het initiatief

En dat is het mooie van online marketing. Het is mogelijk geworden voor zelfs de kleinste zzp-er zonder budget om pro-actief haar toekomstige cliënten te benaderen.

E-mail marketing is hierin de makkelijkste en sterkst werkende tool. Het is de basis van al je marketingsystemen. Of je nu werkt met social media, adwords, of ouderwets drukwerk, je basis blijft je e-mail marketing.

Het sterke van e-mail is dat het zelfs met de lagere open-rates van tegenwoordig nog steeds het best gelezen medium is. Het is platform onafhankelijk, en jij hebt alle controle over je mailing-lijst. Dit in tegenstelling tot social media, waarbij je volledig van hen afhankelijk bent (kent iemand hyves nog? En zelfs facebook wordt steeds minder gebruikt onder de 25 jaar).


Vertrouwensmodel

Ik ga er even vanuit dat je al een geweldige website hebt. Het makkelijkst is dan om direct een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief te plaatsen op elke pagina. Alleen zit niemand te wachten op nog een nieuwsbrief.

Je hebt dus een incentive nodig om mensen op je nieuwsbrief te krijgen. Iets wat waardevol is voor jouw cliënten en wat jou geen geld of moeite kost. Een digitaal, downloadbaar product is hier het makkelijkst voor. Een whitepaper, e-book, video of audiobestand is makkelijk te maken en kan automatisch gestuurd worden naar nieuwe leden.

Dan moet het dus wel iets zijn wat waardevol is.

En dat is meteen het belangrijkste punt van je hele e-maillijst. Elke e-mail is er op gericht om je toekomstige cliënten een volgende stap te laten nemen richting een aankoop. Je moet zorgen dat je vertrouwen opbouwt en ze hun behoefte helder krijgen. Bovendien moet elke e-mail zo goed zijn, dat ze doorklikken naar je blog.

Je blog is het centrum van je marketing. Hier laat je zien wat je waarde is en voed je je cliënten op in hun behoefte. En vanuit je blog laat je ze vervolgacties ondernemen.


Alles in elkaar passen

Social media heb ik het nog niet eens over gehad, maar ook dat is een essentieel deel van je online marketing. Welk platform je gebruikt is afhankelijk van je doelgroep, maar je doel is steeds weer hetzelfde: vertrouwen opbouwen door waarde te leveren, je cliënten opvoeden in hun behoefte en ze op je e-maillijst krijgen.

In het model zie je hoe alles op elkaar aan sluit. In het marketing deel van de jaartraining ga ik hier dieper op in. Dit is wat je dan o.a. krijgt:

  • templates voor je e-mails, getest op resultaat
  • templates voor je blog, afhankelijk van je doel (SEO, vertrouwen opbouwen, behoefte helder krijgen)
  • hoe je een tekst schrijft die verkoopt
  • automatiseren van je hele online marketing (en dat is makkelijker dan je denkt)
  • launch fomules, combinaties van e-mails en tekst of video waar je je verkoop-resultaat mee kunt vertienvoudigen

Ook laat ik je zien hoe je heel gemakkelijk een funnel opzet om volledig automatisch je ideale cliënten aan te trekken, vertrouwen op te bouwen en hun behoefte helder te krijgen en zelfs automatisch te verkopen.


Conclusie: meer resultaat uit je online marketing

Natuurlijk doe je al marketing en natuurlijk doe je een deel hiervan ook al online. Als je het maximale resultaat hier uit wilt halen, moet je weten wat je doel is: vertrouwen opbouwen, opvoeden in hun behoefte, binden en uiteindelijk: verkopen.

Er zijn duizenden manieren waarop je dit kunt doen, maar slechts een paar manieren werken meetbaar beter dan de andere en zijn volledig te automatiseren. Stel je voor dat je met twee uurtjes per week meer cliënten aantrekt dan ooit tevoren…

Hoe doe jij je online marketing en waar zou je deze nog kunnen verbeteren? Deel het met ons in de reacties.

Door: Bas van Pelt, datum: 24-10-2017

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: