Marketingmindset: Ik ga de staatsloterij winnen

Ik zal je eerlijk zeggen, voor ik uitleg wat ik bedoel, toen ik begon als ondernemer heb ik me hier zelf ook aan schuldig gemaakt. Ik merk het ook bij veel ondernemers met wie ik werk. Of ze nu net beginnen of dat ze zelfs al een bedrijf hebben dat 2-5 ton per jaar omzet. Maar de meeste ondernemers lopen nog steeds tegen hun eigen mindset aan.

De basis van elke onderneming is hetzelfde. Het is de cliënt. Zonder klanten kun je niets doen. Hoe mooi je product of dienst ook is en hoe waardevol je ook bent. Zonder cliënten heb je geen bedrijf.

Dus het belangrijkste in elk bedrijf is om te zorgen dat je cliënten hebt.

En hier lopen de meeste ondernemers tegen zichzelf aan. De meeste ondernemers pakken hun marketing namelijk net zo aan als de manier waarop veel mensen proberen rijk te worden.

Ze hopen de loterij te winnen.


De meeste ondernemers maken een heel mooie website. Als ze het goed aanpakken hebben ze een website die er op gericht is te converteren. Goede teksten, duidelijke call to action en direct een mogelijkheid om te kopen of om een afspraak te maken.

En dan gaan ze afwachten.

Ze gaan afwachten en hopen dat er iemand op hun website komt. Iemand die toevallig precies hun ideale cliënt is, die net op dat moment behoefte heeft aan precies hun aanbod.


Je wilt het initiatief hebben

Er komt vanzelf iemand op je website en aangezien je ook in het echte leven nog mensen tegenkomt, zul je ook wel aan je cliënten komen. Maar als je bent zoals ik, wil je niet afwachten. Je hebt iets heel gaaf wat je ontwikkeld hebt. Iets wat zo mooi is dat je het met zoveel mogelijk mensen wilt delen! Je wilt meer impact en meer omzet en liever vandaag dan morgen :-)

En dat gaat je alleen lukken als jij het initiatief kunt hebben.

Om je cliëntenkring op te bouwen en ze op het punt te krijgen dat ze je kopen en zelfs gaan aanraden moet je een paar stappen door. Eerst moeten ze je kennen, daarna moeten ze voldoende vertrouwen hebben in je en in je product, ze moeten er behoefte aan hebben, dan kopen ze je en als ze tevreden zijn, kun je ze aanraden. Maar deze stappen gaan meestal niet vanzelf.

We zijn allemaal druk, en jouw cliënten ook. Dus jouw toekomstige cliënten gaan niet uit zichzelf steeds weer naar je website om geholpen te worden de volgende stap te maken. Zelfs je huidige cliënten doen dit niet, en zij zijn al zo ver dat ze je vertrouwen.

Nu kun je natuurlijk elke mogelijke cliënt gaan bellen om ze door die stappen te leiden, maar daar heb je geen tijd voor. Dus doe je dit via je website. Maar niet alleen via je website, je moet namelijk ook nog zorgen dat ze op je website komen.


Je website heeft een doel

Je website heeft een doel, het is een onderdeel van je marketingstrategie. Je wilt je bedrijf laten groeien, maar wel op een manier die past bij jouw visie. Dus je wilt niet alleen maar zoveel mogelijk bezoekers op je website en aan ieder van hen hetzelfde aanbod doen.

Wat je wilt is:

  • dat zoveel mogelijk ideale (toekomstige) cliënten je leren kennen
  • vertrouwen opbouwen bij je toekomstige en huidige cliënten
  • je (toekomstige) cliënten opvoeden in hun behoefte
  • verkopen
  • zorgen dat je cliënten je aanraden aan andere ideale cliënten.


Je bereikt deze stappen niet in één bezoek, maar in meerdere. En daar komt het verschil tussen de ondernemer die online afwacht en de ondernemer die online het initiatief neemt...

"De ondernemer die resultaat heeft is de ondernemer die actie onderneemt."

Zoals ik al zei, je hebt niet de tijd om al jouw websitebezoekers te gaan bellen om te vragen of ze alsjeblieft nog een keer naar je website willen gaan om je volgende blogpost te lezen. Dat is ook niet effectief natuurlijk.

Waarschijnlijk weet je het antwoord ook al wel, maar ik wil je nog even laten nadenken over waarom we voor dit antwoord kiezen:

We willen een methode die makkelijk is, ons weinig tijd kost, waarmee we veel mensen tegelijk kunnen bereiken, die gezien wordt door hun, en waarbij het voor hen zo makkelijk mogelijk is om op je website te komen.


Je e-maillijst

En dat is de oplossing: je e-maillijst. Niet alleen het bestand waarin je al jouw klantgegevens bewaart, maar ook de software die je gebruikt om automatisch e-mails naar hun allemaal te sturen.

  • Makkelijk voor jou: e-mails kunnen automatisch ingevoerd worden, je kunt zelfs automatisch laten selecteren naar wie je een e-mail stuurt op basis van de actie die ze nemen op je website.
  • Kost weinig tijd: je schrijft 1x een e-mail en hij wordt verstuurd naar iedereen (of naar precies die selectie die jij wilt)
  • Meetbaar: Je ziet precies wie je e-mails leest, klikt en vervolgstappen op je website neemt. Al die informatie helpt jou bepalen wat werkt en wie jouw ideale cliënten zijn.
  • Wordt gezien: e-mail is nog steeds het medium op het internet wat het best gelezen wordt. Het komt direct binnen in hun inbox.
  • Makkelijk voor hen: ze zitten al op internet, ze hoeven maar 1x op je link te klikken en ze zitten direct op de pagina van jouw website waar jij ze wilt hebben.


Ik ga er zelf vaak vanuit dat iedere ondernemer een e-maillijst bijhoudt en ook regelmatig zijn (toekomstige) cliënten mailt. Maar ik weet uit ervaring dat de meeste ondernemers dit niet hebben of er geen gebruik van maken. Ik heb het zelf bij mijn eerste bedrijven ook helemaal niet gedaan!

En dat is zonde. Als jij resultaat wilt hebben met je bedrijf, als je een ondernemersmindset hebt of wilt ontwikkelen, dan zorg je dat jij het initiatief hebt. In real life betekent dat dat je daarnaar toe gaat waar je cliënten zijn, en online betekent dat hetzelfde: Je gaat naar je cliënten toe. Elke keer weer en zorgt dat je ze elke keer weer waarde levert zodat zij in staat zijn de volgende stap te nemen:

Van vreemde naar bekende, van bekende naar vriend, van vriend naar cliënt en van cliënt naar ambassadeur!


Wil jij je mindset verder ontwikkelen én leren hoe je een e-maillijst opbouwt en op de juiste manier inzet om vertrouwen op te bouwen, en uiteindelijk te verkopen? Meld je dan aan voor het seminar op donderdag 2 februari.

Het is de laatste keer dat ik dit seminar gratis geef, dus zorg dat je je op tijd inschrijft, want ik stop de inschrijving zodra we vol zitten.

Lees meer over het seminar.

In de tussentijd: Laat me weten in de comments hieronder wat jij wilt leren over marketing, dan kan ik hier in de volgende blog dieper op in gaan.Door: Bas van Pelt, datum: 19-01-2017

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: