Wie zijn jouw meest waardevolle klanten?

Geweldig, het gaat goed met je bedrijf.

Het gaat zo goed met je bedrijf, dat je vol zit met klanten. Zo vol zelfs dat je geen ruimte meer hebt voor nieuwe klanten. En toch wringt het. Want er zitten klanten bij die je meer gedoe opleveren dan omzet. Er zijn klanten die je altijd te laat betalen. En veel van je klanten blijven alleen je basisproduct of dienst afnemen en nemen nooit de stap naar jouw vervolgdiensten.

Tijd om eens kritisch te kijken naar wie jouw klanten zijn.

In het begin van je bedrijf is elke klant geweldig. Het is een bevestiging dat er vraag is naar jouw product en het is ook meteen omzet. Vooral in het begin ben je daardoor vaak niet al te kritisch. Je neemt klanten aan die niet 100% passen bij waar jij naar toe wilt groeien. Die niet 100% passen bij jouw visie.

Dit levert je een aantal problemen op: Klanten die niet goed bij je passen zijn minder tevreden. Ze leveren je niet de reclame op die je zou willen. Bovendien, verwijzen ze mensen door die op hen lijken, en die dus ook niet 100% bij je passen.

Nog veel belangrijker, ze zijn niet in staat om met je mee te groeien. En dat heeft veel grotere consequenties dan je denkt.

Samen groeien

In de ontwikkeling van jouw bedrijf ben je constant op zoek naar hoe je meer waarde kunt leveren en hier vervolgens meer waarde voor kunt ontvangen. je bent continu je product of dienst aan het ontwikkelen. Er komen nieuwe producten bij en oude wil je misschien mee stoppen.

Als jouw klanten niet met je mee kunnen groeien, zullen ze ook niet jouw nieuwe producten afnemen. Bovendien, ze geven je ook geen waardevolle input om die nieuwe producten te kunnen ontwikkelen!

Bij elke stap vooruit die jij neemt richting jouw ideale bedrijf, zullen ze je tegenhouden. Ze willen alleen maar jouw oude product. Iets wat jij allang ontgroeit bent, moet je nog steeds blijven leveren. Je nieuwe producten passen niet bij ze en zullen ze dus ook niet afnemen.

Met andere woorden, als je wél een stap vooruit neemt, kost dat je direct omzet.

Wat is je ideale klant

Hoe anders is dit als je je bedrijf vult met je ideale klanten. Mensen die passen bij je visie, die met je meegroeien. Zij geven je al input op je nieuwe producten voordat je ze ontwikkeld hebt. Sterker nog, ze vragen er om.

Door naar hen te luisteren kom je erachter waar hun behoefte ligt en ben je in staat producten of diensten te ontwikkelen die hier op aansluiten. Je kunt ze zelfs samen met hen ontwikkelen. In mijn ervaring zijn klanten die bij je passen, die jouw visie delen steeds weer bereid om met je mee te denken.

Ze zijn blij met jou, en willen graag nog blijer worden.

Jouw ideale klant:

  • geeft je geld
  • geeft je energie
  • inspireert je
  • steunt je in je ontwikkeling
  • is een sparringpartner
  • vertelt je eerlijk over zijn behoefte

Pareto Principe: Wie zijn jouw meest waardevolle klanten?

Het goede nieuws is: waarschijnlijk heb je al zulke klanten. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je helder hebt wie het zijn. Hiervoor gebruik je het pareto principe. 20% van je klanten levert 80% van je omzet op. Aan de andere kant, 20% van je klanten levert 80% van je gedoe op.

Maak een lijst van al je klanten, iedereen waarvan je nu al weet dat ze niet tot je top 20% behoren kun je direct wegstrepen. De rest zet je in volgorde hoeveel ze je opleveren in geld, energie, inspiratie en of ze in staat zijn om met je mee te groeien. Waarschijnlijk heb je dit binnen 5 minuten wel helder voor jezelf.

De vervolg stap is duidelijk. Je gaat meer energie steken in je top klanten. Alle extra tijd en energie die je hebt steek je in de klanten die je het meeste opleveren.

Het betekent natuurlijk ook dat je afscheid neemt van de onderste klanten op je lijst. Als je dit niet direct doet omdat je de omzet nog niet kan missen, of omdat je het nog niet durft, is dat prima. Maar houd in gedachten dat je het wel gaat doen.

Als jij wilt groeien, moet je een omgeving hebben die je helpt groeien.


Wat vind jij? Hoe hebben jouw klanten je tegengehouden te groeien, of juist verder geholpen? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Door: Bas van Pelt, datum: 30-03-2017

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: