De 7 grootste fouten in online marketing

Tegenwoordig kun je niet meer om onlinemarketing heen. Waarschijnlijk herken je zelf ook wel dat als je ergens naar op zoek bent, van nieuwe schoenen tot een loodgieter, je als eerste op internet gaat kijken. En als je weet hoeveel tijd mensen gemiddeld online doorbrengen, besef je al snel dat online marketing de methode is waarmee je het makkelijkst met een klein budget de meeste mensen bereikt.

Maar dan moet je het wel goed doen.

Je kunt het heel makkelijk zelf doen of je kunt het laten doen. In beide gevallen is het belangrijk dat je niet alleen over de advertentie nadenkt, maar dat je een strategie opzet voor het gehele proces van vreemde naar bekende, naar vriend, naar klant en naar ambassadeur. En dat vraagt meer dan alleen een aanpassing van je website met de nieuwste SEO technieken of een mooie advertentie laten ontwerpen door een goed designbureau.

Ik geef je hieronder de 7 grootste fouten in online marketing:


1. Mooie advertentie, geen bijpassende website

Zoals ik hierboven al zei, je kunt een heel mooie advertentie laten maken door een webdesigner, of door een marketingbureau. Die advertentie kan zo mooi zijn dat hij er echt uitspringt. Zo mooi en zo goed dat er direct op geklikt wordt. Een conversie van bijna 100% misschien wel...

Maar als je vervolgens op een website terecht komt die totaal niet op de advertentie lijkt. Met een heel ander design, of nog erger een veel slechter design, klikken de meeste potentiële klanten direct weer weg.

2. Advertentie past niet bij het aanbod

Sommige advertenties zijn zo goed geoptimaliseerd, steeds weer aangepast op keywords die nog meer traffic genereren, andere tekst, andere afbeelding met nog meer resultaat, dat ze niet meer aansluiten op het aanbod.

Wat begint als een advertentie voor een seminar voor vrouwelijke ondernemers, blijkt met een afbeelding van een vrouw er bij meer traffic te genereren. En met een afbeelding van een vrouw in badpak nog meer traffic. En nog een stap verder... Enfin, je begrijpt wel dat we dan geen bezoekers meer krijgen die op zoek zijn naar een seminar voor vrouwelijke ondernemers.

3. Gerichte advertentie, die doorklikt naar een algemene pagina

Ik zie heel veel Google Adwords advertenties die op deze manier zijn opgezet. Een heel goede advertentie gemaakt, maar geen strategie erachter. Bij therapeuten zie ik dit ook vaak. Advertenties specifiek voor bijvoorbeeld 'hyperventilatie bij stress' of 'rugklachten tijdens sport'. Zeer gerichte advertenties, maar als je er op klikt kom je op de homepage terecht.

Mensen die op een zeer gerichte advertentie klikken zijn ook zeer gericht op zoek en zullen bij een algemene pagina weer direct verder zoeken.

4. Geen call to action

Er zijn advertenties die zijn gewoon bijzonder mooi om te zien. Of leuk, grappig, of schattig. Zo goed zijn ze dat je even de tijd neemt om ze goed te bekijken. En vervolgens ga je weer verder met je leven.

Als er geen 'call to action' bij staat, weet je potentiële klant ook niet dat het de bedoeling is dat hij er op klikt, zijn e-mail adres achterlaat, belt of wat dan ook. En dan doet hij dat ook niet.

5. Niet willen verkopen

Een bekende uitspraak in sales is 'always close the deal'. Vraag altijd om een aankoop. Het lijkt op nummer 4, maar soms heeft iemand wel een call to action, maar is deze call to action gericht op een activiteit waarbij de klant weer weggaat en vergeet terug te komen.

Ik kom ook wel eens op website die heel informatief zijn, maar waar ik niet kan achterhalen wat het aanbod is. Prima, als je geen aanbod hebt. Maar als je ondernemer bent en je moet leven van je omzet, draai je zo jezelf je nek om.

6. Te veel willen verkopen

Na het succes van je eerste call to action op je pagina word je enthousiast. Zo enthousiast dat je op je home pagina direct linkjes zet naar al je producten, je facebookpagina, twitterprofiel, linkedinprofiel, youtube en nog veel meer.

Als er zoveel vragen om aandacht zijn, weet je bezoeker niet meer welke stap hij nu moet nemen. En neemt dus maar geen stap.

7. Meteen willen verkopen

Ben je ooit wel eens gebeld door een telefonisch verkoper? Die zodra hij je aan de lijn heeft direct vraagt of je misschien behoefte hebt aan sneller internet, een lagere gasrekening of aanbiedt je te helpen met je online marketing? En was je direct geneigd om te kopen?

Mensen geven pas geld aan je uit als ze je vertrouwen. Natuurlijk is het goed om ze de optie te geven om direct bij je te kopen, maar nieuwe bezoekers wil je eerst even laten rondkijken, even aan je wennen zeg maar. En zodra dat vertrouwen er is, biedt je ze iets aan wat te mooi is om te laten gaan.

Conclusie

Online marketing is een geweldige manier om met een klein budget veel potentiële nieuwe klanten binnen te halen. Maar als je er geen goede strategie achter hebt zitten is het weggegooid geld. Werk eerst je strategie uit, en pas vervolgens die vorm van online marketing toe die voor jou het meeste resultaat gaat opleveren.

Wil je weten welke strategie wij gebruiken? Kom dan naar het seminar 'Vrouwen aan Zet'.

Welke marketing fouten ben jij allemaal tegen gekomen online? En welke van deze fouten maak je zelf? Deel het met ons in de comments hieronder.



Door: Bas van Pelt, datum: 19-11-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: