Stappenplan voor succesvolle ondernemers

De meest gestelde vraag die ik krijg is misschien wel hoe wordt ik een succesvolle ondernemer? En natuurlijk is dit afhankelijk van wat je onder succes verstaat, maar meestal komt het ongeveer neer op: Veel waarde leveren aan hun cliënten en daar gezond geld mee verdienen. En of ik het antwoord even in een stappenplan van minder dan een A4-tje wil stoppen...

Dit is eigenlijk een heel goede vraag, en ook de vorm van een eenvoudig stappenplan is zo gek nog niet.

Uiteindelijk willen we allemaal succesvol zijn. Voor iedereen betekent succes wat anders, dus ik houd me even aan mijn eigen definitie voor succes als ondernemer: "Een bedrijf dat waardevol is voor mijn cliënten, voor mij en voor mijn omgeving." In het onderstaande stappenplan leg ik je de belangrijkste stappen uit om dit te bereiken.


Stappenplan voor succesvolle ondernemers (in 5 stappen)

Stap 1 - Kies een doelgroep

Ongeacht je branche en of je een product of een dienst aanbiedt, maar wat je ook aanbiedt, het moet aansluiten bij je doelgroep. Als het niet past bij je doelgroep, zul je niets verkopen.

Elk aspect van je bedrijf moet passen:

  • Als je visie niet past, zal niemand je geloven.
  • Als je marketing niet past, voelt niemand zich aangesproken.
  • Past je product of dienst niet, is er niemand die er geld voor geeft.
  • Al het contact met je doelgroep bepaalt of ze bij je willen blijven, of bij een ander gaan kijken.

En aangezien je nooit iedereen tevreden kunt houden, kun je maar beter een zo scherp mogelijke doelgroep kiezen.


Stap 2 - Vind hun probleem

De beste diensten en producten lossen een probleem op. Of om het in marketing termen te vatten: ze vervullen een behoefte. Als jij weet wat de behoefte is van jouw doelgroep kun je hier een passend product bij ontwikkelen. Als je dit goed doet, heb je direct een voorsprong op je concurrenten.

Een cliënte van me levert diensten aan gemeenten. Hiervoor moet zij inschrijven op een aanbesteding. Je zou zeggen dat de behoefte duidelijk omschreven staat in de aanbesteding, maar dan ga je net iets te snel. Dit is inderdaad de behoefte die de gemeente op dat moment aangeeft. Maar als we eerlijk zijn, er zijn lang niet genoeg medewerkers van gemeenten die snappen hoe je een goede aanbestedingsprocedure doet. Sterker nog, er is behoefte bij deze medewerkers naar meer kennis over hoe ze specifiek voor deze diensten een goede aanbestedingsprocedure starten.
Door hier op de juiste wijze in te springen, help je hen een betere aanbesteding te schrijven en verhoog je direct jouw kansen dat jij precies in die aanbesteding past.

Hoe kom je achter deze behoefte? In ieder geval niet door het ze te vragen. Mensen geven bij enquêtes vaak aan dat ze ergens behoefte aan hebben, en zelfs dat ze bereid zijn om ervoor te betalen, maar zodra ze gevraagd worden hun portemonnee te trekken zijn ze weg.

De beste manier is door een pilot te ontwikkelen en deze aan een selecte groep aan te bieden. Ik doe dit met nieuwe training die ik alleen aanbied aan eerdere deelnemers van mijn seminars. En dan met een korting van meer dan 50% (dus als je hiervoor in aanmerking wilt komen... meld je dan aan voor het aankomende seminar).


Stap 3 - Wordt goed in het oplossen van hun probleem

Dit is misschien wel de meest logische stap. Hij wordt alleen vaak niet goed uitgevoerd. De meeste ondernemers stoppen zodra zij een oplossing hebben voor het probleem. En blijven vervolgens steeds hetzelfde in dezelfde vorm aanbieden. Ze worden wel beter in wat ze doen, maar de dienst blijft praktisch hetzelfde.

In de zorg zie je dit veel. Therapeuten, maar ook artsen en specialisten worden steeds beter in hun vak, maar blijven gefocust op hun vakgebied. Terwijl het probleem veel groter is dan alleen dit deelgebied.

In mijn branche zie je dit trouwens ook veel. Veel ondernemercoaches die je precies kunnen vertellen hoe je je facebookmarketing moet doen. En hier ook steeds beter in worden. Maar vergeten dat jouw probleem niet alleen je facebookmarketing is, maar hoe je meer ideale klanten aantrekt die passen bij je visie en bij je product.

En als jouw product niet helemaal klopt, kun je nog zo goed zijn in facebookmarketing, maar gaat die coach je niets opleveren!

Goed worden in het oplossen van het probleem betekent ook dat je samen met je cliënten helder gaat maken wat nu echt het probleem is wat zij opgelost willen hebben.

Dus nog even terug naar stap 2.


Stap 4 - Wordt een Top-ondernemer

Mooi. Inmiddels heb je een passende scherpe doelgroep, weet je wat hun behoefte is en kun je deze perfect vervullen voor ze.

Nu is het tijd om je bedrijf te perfectioneren. Want je wilt niet alleen zoveel mogelijk mensen blij maken, maar ook geld hier aan verdienen.

Dan kom ik meteen bij de volgende vraag:

Hoeveel heb jij gedaan aan je ontwikkeling als ondernemer?


Want je hebt jaren van opleiding gevolgd (in Nederland al gauw meer dan 16 jaar) plus nog allerlei nascholingen om een expert te worden in je vak, maar hoeveel daarvan is gericht geweest op leren ondernemen?

Want als jij:

  • meer mensen wilt bereiken, heb je een goede marketingstrategie nodig,
  • betaald wilt worden, moet je verstand hebben van sales,
  • meer waarde wilt leveren, moet je verstand hebben van productontwikkeling,
  • meer vrije tijd wilt, moet je een passend businessmodel hebben,
  • dit allemaal voor elkaar wilt krijgen, heb je de juiste ondernemersmindset nodig.

Je kunt dit natuurlijk allemaal zelf gaan uitzoeken, dan raad ik je aan alle seminars van Brian Tracy te volgen, de seminars van Tony Robbins, Bob Proctor en Peter Sage, alle boeken van Jay Abrahams, Steven Covey, Napoleon Hill en Robert Schwartz te lezen...


Doe het in één keer goed

Of je bespaart je die tijd en gaat naar een seminar van iemand die dit allemaal voor je gedaan heeft en in een dag jou precies de juiste strategie geeft en laat zien hoe je jouw droombedrijf kunt creëren. Iemand die niet alleen gelezen heeft over ondernemen, maar ook verschillende bedrijven heeft gehad. Successen heeft gekend en ook de andere kant heeft meegemaakt. Iemand die de theorie én de praktijk kent.

"Ken jij zo iemand Bas?" :-)

Als je de snelle route wilt en niet dezelfde fouten wilt maken als zoveel andere ondernemers, schrijf je dan nu in voor het seminar 'Vrouwen aan Zet - Maak impact met je Bedrijf'

Maar doe het dan wel snel, want ik bied dit seminar t.w.v. € 650,- nu gratis aan en ik heb een beperkt aantal plaatsen.

Ja, ik schrijf me in!


Stap 5 - Pas het toe

Rest me alleen nog de belangrijkste stap van allemaal te vertellen. Pas het toe. Alles wat je leert over je doelgroep, over hun behoefte, over het best passende product, over marketing, sales, business-strategieën, etc. Het is allemaal waardeloos als je er niets mee doet.

En dit is de moeilijkste stap. Want we beginnen allemaal met veel enthousiasme, tot de dagelijkse drukte weer voorbij komt. Wees eerlijk, hoeveel uur per week maak jij vrij om AAN je bedrijf te werken?

Zorg dat je jezelf commit. Zorg dat je een stok achter de deur hebt; een buddy of een coach of mentor, wat dan ook, maar zorg dat je het ook daadwerkelijk uitvoert. Ik wil je daar graag bij helpen, maar dan moet je eerst zelf een stap nemen.


Welke stap zou voor jouw bedrijf het grootste verschil maken? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Door: Bas van Pelt, datum: 27-10-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: