Kun jij een compliment ontvangen?

Ik vind het leuk om complimentjes te geven. Ik vind het ook leuk om complimentjes te ontvangen, maar ik vind het vooral leuk om ze te geven. Alleen om de een of andere reden leren we in Nederland niet hoe je goed een compliment ontvangt.

En dat begint al als ik zeg dat een vriendin een leuke jas aan heeft. Het eerste wat ik dan meestal hoor is dat hij in de aanbieding was...

Maar ook ondernemers, vrouwen van wie je mag verwachten dat ze staan voor hun bedrijf, vrouwen met een idee waar ze in geloven en dat ze uitvoeren. Als ik de gemiddelde (vrouwelijke) ondernemer zeg dat ik hun idee heel gaaf vind en vind dat ze al veel bereikt hebben, krijg ik allerlei antwoorden:

  • Het was meer geluk dan wijsheid,
  • Het zat me mee,
  • Zo bijzonder is het ook weer niet,
  • Tot nu toe ging het wel goed ja, maar


Excuses voor je succes

Al die antwoorden zijn excuses. Excuses voor dat je goed bezig bent. Excuses voor succesvol zijn. Het lijkt wel alsof we collectief geloven dat je niet goed bezig mag zijn, want het mag niet lijken dat je beter bent dan een ander.

Je bent ook niet beter dan een ander. Je presteert wel beter dan een ander. Dat is een essentieel verschil. We hebben het allemaal in ons om grootst te presteren, maar slechts weinigen durven dit te doen. Als jij zo iemand bent, wees er dan trots op! Jij maakt namelijk het verschil in deze wereld.

Het is tijd dat we leren dat complimenten niets anders zijn dan steunbetuigingen. Het ontvangen van complimenten betekent slechts dat we dankbaar zijn voor de steun die we ontvangen.

De eerstvolgende keer dat ik je tegen kom, een praatje met je maak en tegen je zeg dat je heel gaaf bezig bent met je onderneming wil ik nog maar een antwoord horen:

"Dank je."


Kun jij complimentjes ontvangen? Welke complimenten heb jij als ondernemer gekregen die je nog niet kon ontvangen? Deel het met ons in de comments hieronder.

Door: Bas van Pelt, datum: 07-07-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: