Droom groot en maak je ondernemersdromen waar

Elke ondernemer start met een droom. Of in ieder geval met een idee. En meestal ook met een plan. Maar het zijn alleen de echt succesvolle ondernemers die groot durven te dromen. Die dromen hebben die totaal onrealistisch lijken op het moment dat ze starten, maar die uiteindelijk wel hun ondernemersdromen waar maken.


Waarom werkt dromen zo sterk?

Om te beginnen moet ik zeggen dat dromen alleen werkt als je er ook een plan voor maakt en actie onderneemt. Dat gezegd hebbende, een plan zonder droom is niets. Een plan is slechts een beschrijving van een idee, het is een rationele uiteenzetting van wat iemand zou kunnen gaan doen. Maar het zorgt er niet voor dat je het ook daadwerkelijk doet.

Je drijfveer zit niet in je ratio, maar in je emotie. Het is het emotionele deel van je hersenen dat zorgt dat je daadwerkelijk iets doet. Dat je een uur eerder opstaat om dit blog te schrijven bijvoorbeeld. Een plan is pure ratio. De taal die je gebruikt om een plan uiteen te zetten, bestond nog niet in de tijd dat we ons emotionele brein ontwikkelden. Daarom werkt taal ook niet samen met ons emotionele brein. Probeer maar eens in woorden te beschrijven hoe de liefde voor je partner voelt...

Je emotionele brein werkt met beeld en met gevoel. Als je deze wilt inzetten als drijfveer, dan heb je dus een beeld of gevoel nodig wat jou raakt. Iets wat je zo mooi vind, dat je er enthousiast van wordt. En een kleine droom wordt je nog niet heel enthousiast van. Een grote droom is waar je enthousiast van wordt. En wat ervoor zorgt dat je er aan gaat werken.


Dromen veranderen je overtuigingen

Dromen doen nog iets voor je. Ze veranderen je overtuigingen. Ik heb vaker gezegd dat het je overtuigingen zijn die bepalen wat jij voor mogelijk houdt, en dus wat jij wel of niet gaat doen. Als jij gelooft dat iets kan, zul je er 100% energie opzetten, maar als jij gelooft dat het niet kan, zul je nooit er vol voor gaan. Je weet immers dat het toch niet gaat lukken.

Die overtuigingen zitten allemaal in je onderbewuste opgeslagen. Je hebt ze in de loop van je leven als het ware getraind door wat anderen zeggen, door de voorbeelden van anderen en door je eigen ervaringen. En elke keer als jij iets gaat doen, bepaalt jouw overtuiging of je er vol overgave voor kunt gaan.

Nu kun je jaren in therapie gaan om nieuwe ervaringen en overtuigingen op te doen, maar het kan ook makkelijker.

Door te dromen zeg je tegen je rationele deel van je brein: "Wat ik nu doe is niet realistisch, het is maar een droom." En je kunt vervolgens vrij dromen zonder last te hebben van je overtuigingen. Maar je bent wel je onderbewustzijn al aan het trainen in een nieuw geloof. Je onderbewustzijn kent het verschil tussen realiteit en droom niet. Die neemt jouw beleving waar en slaat dit op als een echte ervaring.

Heb je ooit een film gekeken die zo spannend was, dat je hart helemaal in je keel zat te bonzen? Dat je op het moment dat je kat iets omstootte je van schrik de lucht in sprong? Of dat je bij een romantische film helemaal zat te zwijmelen met tranen in je ogen? Je ratio weet dat het niet echt is. Je weet dat het slechts een rechthoekig apparaat is wat licht uitzendt. Maar je onderbewustzijn beleeft het alsof het waar is.

Dromen kun je op deze manier inzetten om voorbij te gaan aan je overtuigingen en een drive te ontwikkelen om het 'onmogelijke' mogelijk te maken.


Grote dromers

Neem een voorbeeld aan Kennedy. Hij vroeg ooit aan een groep wetenschappers wat er nodig was om op de maan te komen. En dr. Von Braun antwoordde: "De wil om het te doen". Hij heeft een droom geschetst voor zijn volk. En mensen zijn er in gaan geloven. Op het moment dat ze begonnen was het nog onmogelijk. Er waren nog geen vliegtuigen die de hitte van het terugkeren in de dampkring konden weerstaan. Er was nog geen brandstof die werkte in de ruimte. Maar door een droom te schetsen ontstond er een geloof en hebben ze dit kunnen creëren.

Een ander voorbeeld. Martin Luther King. Hij zei: "Ik heb een droom." Op het moment dat hij dat zei waren er nog zoveel wetten die de ongelijkheid in stand hielden. Voor hij begon met zijn beweging geloofde niemand dat zijn ideaal realistisch was. Het was onmogelijk. Stel je eens voor dat hij niet had gezegd "Ik heb een droom" maar "Ik heb een plan."



Leren dromen

Om de een of andere reden leren we als kind af om te dromen. Kleine kinderen kunnen het nog. Als je ze vraagt wat ze later willen worden komen ze nog met geweldige antwoorden. De een wil piloot worden, president, spiderman of tranformer, allemaal geweldige dromen, die misschien zelfs wel realistisch zijn tegen de tijd dat ze groot zijn.

Ga weer even terug naar je kindertijd. Zeg tegen je ratio dat je nu even gaat dromen en dat realiteit dus niet mee hoeft te spelen. Zeg even tegen jezelf: "Wat als?" En als je er moeite mee hebt, stel jezelf dan een van de volgende vragen:

  • Wat als ik een miljoen euro zou krijgen?
  • Wat als ik gratis de hulp zou krijgen van alle experts die ik nodig heb?
  • Wat als ik als enige in de wereld voor elke dag een extra dag zou krijgen?
  • Wat als ik nu het lichaam zou hebben van een topsporter?
  • Wat als ik goede vrienden zou zijn met ... (de president, een topondernemer, BN-ers)
  • Wat als...


Als jij iets wilt bereiken waar je achteraf trots op bent, waar je gelukkig van wordt en waar je een drijfveer uit krijgt die zo sterk is dat je dit blog om 6 uur 's ochtends zit te tikken voordat de kinderen wakker worden, dan moet je een droom hebben. Een grote droom.


Jouw droombedrijf

In het stappenplan wat ik gebruik ik mijn seminars begin ik bewust altijd met leren dromen. Ik heb die mindsetshift nodig voordat ik je ga leren hoe je je droombedrijf kunt creëren. Je hebt die intrinsieke motivatie nodig om alles er uit te halen wat er in zit, het geloof dat het ook voor jou mogelijk is.

Daarom start ik in mijn basisseminar met werken aan je mindset en heb ik in het vervolg jaarprogramma een heel seminar volledig gericht op mindsetontwikkeling.

Ik wil dat je jouw droombedrijf kunt creëren. Daarom leer ik je niet alleen de vaardigheden die je nodig hebt, maar help je ook de juiste mindset te ontwikkelen.

Het is mijn droom dat vrouwelijke ondernemers het verschil gaan maken in onze samenleving. Ik geloof dat jij dit kunt en ik wil je laten zie hoe. Daarom geef ik mijn seminar gratis. Ik heb nog een paar plaatsen over, dus als jij wilt leren je droombedrijf te creëren, meld je dan nu aan voor we vol zitten.

Ja, ik wil mijn droombedrijf creëren!


Durf te dromen,

Droom groot en maak je dromen waar.

Door: Bas van Pelt, datum: 10-11-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: