Heb je een hobby of een bedrijf?

Elke ondernemer begint met enthousiasme en een geweldig idee. Je zet je in voor je bedrijf en gaat met veel goede moed aan de slag om dat te doen wat jou inspireert.

En dan na een paar maanden komt de boekhouder met het resultaat van dat kwartaal, en je inspanningen hebben na aftrek van kosten (bijna) niets opgeleverd. Maar dat maakt niet uit, want je hebt je baan nog ernaast en het gaat er vooral om dat je ook geniet van wat je doet. Toch?

Goede vraag, dat ligt er aan hoe je je bedrijf ziet. En wat voor impact je in de wereld wilt maken met je idee. Om een kort antwoord te geven:

Als het een inkomen oplevert is het een bedrijf, alle andere vormen zijn hobbies!

Hobbies zijn prima, maar blijven iets kleins wat je voor jezelf doet. Als je ooit de amibitie hebt om helemaal van je onderneming te kunnen leven, dan moet je er ook wel zo naar kijken. Hoe je je bedrijf ziet, bepaalt namelijk welke inzet je hebt en welk resultaat je krijgt.

Om een bloeiend bedrijf op te zetten moet je niet alleen kijken naar wat je doet (je product of dienst), maar ook naar het hele proces er om heen. Hoe je aan klanten komt, je marketing, netwerken, sales, administratie, upselling, referrals etc. Vaak zijn dit taken waar je niet in eerste instantie voor gekozen hebt als je begint met je mooie idee. Het zijn echter wel de taken die bepalen of wat je doet een bedrijf kan worden of niet.

Dus voor jou de vraag: Heb je een hobby of een bedrijf? Laat het me weten in de comments hieronder.

Door: Bas van Pelt, datum: 30-06-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: