Droom groot en maak het waar

Natuurlijk heb je wel eens een doel gehad. Maar heb je je doel ook bereikt? Waarschijnlijk alle alledaagse doelen wel. Je hebt de basisschool afgemaakt, de middelbare school, hebt misschien een baan, een huis etc. Maar heb je ook je ultieme doelen bereikt? Woon je in die villa die je wilde, of lekker in het buitenland? Heb je je droombaan, je droomcarrière?

Helaas moeten de meeste mensen op die vragen nee antwoorden. Alles wat in de lijn der verwachting ligt bereiken we wel. De meesten van ons maken hun opleiding wel af. En de meesten van ons vinden wel een baan.

Er zijn er helaas maar weinig die ook echt hun dromen waar maken.

We saboteren ons zelf

We doen dit zelf. De enige beperking die we hebben om onze dromen waar te maken zijn wij zelf. Of beter gezegd, onze eigen gedachten. We geloven niet dat het mogelijk is.

Dit komt niet vanuit onszelf, maar dit is aangeleerd gedrag. Onze opvoeding, onze cultuur, ons schoolsysteem en de mensen om ons heen beïnvloeden de manier waarop we de wereld om ons heen zien. Elke keer als een moeder haar kind zegt iets niet te doen omdat die het niet kan, leer je hem te geloven dat hij beperkt is (overigens kun je dit met één extra woordje verhelpen).

Maar ook onze vrienden bepalen ons wereldbeeld. Zodra je iets anders doet dan ze gewent zijn, zullen ze er iets van zeggen. Ze maken er misschien grappen over, zullen je proberen tegen te houden om je te beschermen.

Een leuk voorbeeld is het zeilmeisje Laura. Wie ben ik om te bepalen wat zij wel of niet kan? Gezien het feit dat ze een jaar na alle ophef zonder enig probleem de wereld is rondgereisd, had ze het misschien toen ook al kunnen doen. Maar we vinden er allemaal wat van. Eerst vonden we dat het onverantwoord was, maar sinds ze het gedaan heeft vinden we dat het heel bijzonder is wat ze heeft gedaan.

Iedereen die een droom heeft die anders is dan een modaal inkomen, een vaste baan en een rijtjeshuis, wordt in eerste instantie voor gek verklaard. En erger nog, we geloven het zelf ook. Vaak verklaren we onszelf al voor gek, voordat de buitenwereld ons idee gehoord heeft.

We saboteren onszelf door dingen te denken als:

  • ik heb te weinig ervaring
  • ik zit vast aan mijn hypotheek
  • ik ben te oud
  • ik ben te jong
  • ik kan niet zomaar mijn leven omgooien
  • het is crisis
  • ik kan niet meer overnieuw beginnen
  • ik kan niet veranderen
  • dat is nu eenmaal mijn karakter

Allemaal ideeën die je in je hoofd hebt, maar waar je helemaal niet van weet of ze wel echt waar zijn!

Overtuigingen zijn nog geen werkelijkheid

Het zijn maar overtuigingen, beelden van hoe het leven is. Maar denk je ook nog steeds dat de aarde plat is en om de zon draait? Als je vroeger anders had gedacht was je volledig voor gek verklaard, of erger, voor de duivel zelfs. Toen educatie beschikbaar werd voor de massa, toen scholen door de overheid opengesteld werden voor kinderen van arbeiders, dachten de meesten dat ze er toch niets zouden kunnen leren. Ze zouden er veel te stom voor zijn. Dat geloven we gelukkig ook niet meer.

We dachten vroeger dat vrouwen niet konden nadenken, dat mensen met een kleurtje nergens anders goed voor waren dan voor fysieke arbeid. Allemaal overtuigingen waar we gelukkig van af zijn. Maar we houden nog steeds vast aan de overtuigingen van nu.

Geloof jij dat je je leven volledig om kunt gooien? Durf jij te geloven dat je je dromen waar kunt maken?

Want stel je voor dat je overtuigingen niet waar zijn. Kun jij met 100% zekerheid zeggen dat het echt onmogelijk is om je dromen waar te maken?

Ik durf te zeggen dat het mogelijk is. Ik leef zelf mijn droom en elke dag weer kom ik erachter dat er veel meer mogelijk is dan ik voorheen dacht. Elke dag merk ik dat ik zelf verder ontwikkel en dat er meer deuren voor me open gaan, en alleen maar omdat ik de keuze gemaakt heb om niet meer te accepteren wat ik vroeger dacht. Ik weet dat jij dit ook kunt: je droom ligt voor je neus...

Je hebt nog maar 2 dingen nodig om je dromen waar te maken:

Geloof in jezelf en de bereidheid om al je overtuigingen overboord te zetten.


Wat is jouw droom? En wat houdt je tegen? Deel het met ons in de comments hieronder en misschien kan ik je op weg helpen :-)

Door: Bas van Pelt, datum: 19-08-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: