Dit is waarom je niet verder komt met je bedrijf

Toen ik begon met mijn eerste bedrijf, stortte ik me er direct vol in. Ik deed alles wat ik dacht dat nodig was, had een perfecte website, mooie visitekaartjes en ging alle huisartsen langs (ik had een fysiotherapiepraktijk). Ik las boeken over wat ik moest doen, luisterde naar coaches en zogenaamde experts, kortom, ik werkte er keihard aan.

Toch had ik aan het eind van het eerste jaar slechts 4 cliënten.

Nu hoop ik dat jouw resultaten minder dramatisch zijn dan die van mij, maar waarschijnlijk herken je wel dat je keihard werkt in je bedrijf, maar toch niet het resultaat bereikt wat je wilt. Zelfs niet als je alle strategieën volgt die voor anderen werken.

Het probleem zit dan niet op het niveau van wat of hoeveel je doet.


Je mindset bepaalt jouw succes

Het probleem zit dan in je mindset, in jouw geloof in jezelf en in je dienst of product. Stel je voor dat je een deur-tot-deur-verkoper bent. En je belt dagelijks bij 100 mensen aan zonder iets te verkopen. 100 keer aanbellen en steeds nee horen. Bijzonder dat je het dan nog steeds volhoudt! Maar goed, je besluit nog meer energie in je bedrijf te stoppen en gaat vanaf morgen elke dag bij 1000 mensen aanbellen. En elke keer als de deur open doet zeg je "jij wilt dit zeker ook niet kopen...?"

Het klinkt wat eenvoudig zo, maar dit is wat ik te vaak merk. Ondernemers die hard werken aan en in hun bedrijf, soms zelfs de juiste teksten geleerd hebben, maar nog steeds niet zelf geloven in hun succes.

"Maar als ik dan een salestraining volg, dan gebeurt dit toch niet meer?"

Zolang jij niet gelooft in jezelf of in je dienst zal het niet veranderen. Slechts 7% van je communicatie is taal, de overige 93% is mimiek, intonatie en lichaamstaal. Het grootste deel van je communicatie wordt door je onderbewuste aangestuurd. Zelfs als je de juiste mimiek weet te faken, zul je toch nog voor een deel door laten schijnen dat je er zelf niet in gelooft. En dat voelt je cliënt.

En de achterliggende overtuiging kan heel divers zijn:

  • Zit er wel iemand op mij te wachten?
  • Ben ik het wel waard?
  • Heb ik wel genoeg ervaring?
  • Ben ik niet te duur?
  • Mag ik wel geld vragen voor wat ik doe?

Welke het ook is, zolang deze je in de weg zit, zul je niet verder komen. Het werkt als volgt:


Geloof -> Potentieel -> Actie -> Resultaat

Als jij een bepaalt geloof hebt over wat er mogelijk is in de wereld of hoe het hoort, betekent dat ook dat jij een bepaald potentieel hebt. Vanuit het idee wat je hebt over jouw potentieel zul je actie ondernemen. En die actie zal een bijpassend resultaat opleveren.

Stel je voor; je staat voor een sloot van 2 meter breed. En je moet naar de overkant. Als jij gelooft dat het onmogelijk is om over een sloot van 2 meter te springen, betekent dat dat jij ook niet het potentieel hebt. Maar ja, je moet naar de overkant, dus je neemt een aanloop en op het allerlaatste moment houd je een klein beetje in (want stel je voor dat je precies op de kant terechtkomt en door je enkel heen gaat), met als resultaat dat je in het water belandt. En je hebt jezelf bevestigd in je geloof: het is inderdaad niet mogelijk.


Verander je mindset

Het lastige is, je actie zal altijd gerelateerd zijn aan je geloof. Dus wil je een ander resultaat, dan zul je je geloof moeten veranderen.

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Je onderbewustzijn weet namelijk niet wat echt is en wat niet. Dus als jij jezelf voorstelt dat je een bepaald resultaat bereikt hebt (in een visualisatie, via affirmaties of op een andere manier) zal je onderbewustzijn geloven dat het echt is. Je traint zo als het ware je onderbewustzijn naar een nieuw geloof toe.


Volledige onderdompeling

In mijn seminars werken we hier nog sterker aan. Natuurlijk leer ik je ook de vaardigheden die je nodig hebt, maar meer dan dat werken we aan je mindset. Juist doordat je een hele dag (en in de vervolgseminars twee hele dagen en eigenlijk een heel jaar) omringd bent met mensen met een positieve mindset en je volledig ondergedompeld wordt, is het zoveel makkelijker om direct die mindsetshift te maken.

Dit is de voornaamste reden dat deelnemers vaak binnen een paar maanden al hun nieuwe jaardoelen halen.

Wil jij meer resultaat halen uit jouw acties, moet je je geloof veranderen. Niet weer een nieuwe training volgen die je alleen vaardigheden leert, maar een seminar dat ook je mindset aanpakt. Kom dan naar het gratis seminar Vrouwen aan Zet op 24 november 2016.

Wil je echt alles uit het seminar halen, zorg dan de je de VIP upgrade wint! In deze upgrade geef ik je na het seminar een 1 op 1 sessie van 45 minuten waarin we direct een verschil maken in je mindset en een strategie opstellen voor jouw bedrijf. Onder elke 10 deelnemers verloot ik 1 VIP sessie. Wil je weten wat je moet doen om hiervoor in aanraking te komen, laat me dan weten waar ik de spelregels naar toe moet sturen.

Door: Bas van Pelt, datum: 29-09-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: