De 17 grootste social media marketing fouten

Je bent ooit je bedrijf gestart met een geweldig idee. Een idee wat je zo mooi vond dat je het waard vond om voor jezelf te beginnen. Iets wat je wilt delen met de hele wereld... Dan heb je wel mensen nodig met wie je dit kunt delen. Kortom je hebt klanten nodig.

Dus je doet aan marketing. En tegenwoordig is je marketing gewoon niet compleet zonder social media. Ik geef je hier de 17 grootste fouten in social media marketing en ik vertel je onderaan deze pagina ook hoe je het wel moet doen.


De 17 grootste social media marketing fouten

1. Geen strategie

Bij alles wat je doet is het handig als je weet waarom je het doet en wat je er mee wilt bereiken. Zonder strategie ga je maar wat doen. En dan maak je voor je het weet alle onderstaande fouten...

2. Geen goede vervolgactie

Je wilt wat van je connecties: je wilt dat ze je blog lezen, je product kopen of iets anders. Dus je plaatst een Call to Action in je berichtje en verwijst deze naar... een algemen pagina die helemaal niet past bij het bericht.

3. Zelfde bericht op alle social media kanalen

Twitter is voor korte statements of vragen, op facebook kun je langere verhalen kwijt en op instagram plaatst je een foto. Elk platform heeft zijn eigen vorm en dus zijn eigen meest effectieve bericht.

4. Eenrichtingsverkeer

Het heet niet voor niets social media. Stel je voor dat je op een feestje bent en jij bent de enige die praat? Zorg dat het gesprek op gang komt en laat juist zoveel mogelijk je klanten aan het woord.

5. Niet reageren

In dezelfde categorie. Heb je eindelijk zo'n goed bericht geplaatst dat de conversatie echt op gang komt en je veel reacties krijgt, reageer je zelf niet op die reacties. Dan bloedt de conversatie ook direct weer dood.

6. Te veel reageren

Als je een reactie hebt reageer je natuurlijk persoonlijk. Maar als je er meer dan 10 hebt, dan kun je beter niet op alle reacties reageren. Voor elke nieuwe lezer lijkt het anders alsof je jezelf wel heel graag hoort praten. Ze zien dan dat de helft van alle tekst bij jou vandaan komt. En beetje alsof je op een feestje op elke opmerking van een aanwezige gaat reageren.

7. Niet waardevol zijn

Natuurlijk is het leuk als al je berichtjes hi-la-risch zijn. Maar je wilt uiteindelijk dat je (toekomstige) klanten jou en je product als waardevol zien. Dus tenzij je een carrière als cabaretier ambieert is het beter als je klanten ook wat hebben aan je berichtjes.

8. Steeds over jezelf praten

Het draait niet om jou, en ook niet om je bedrijf. Het draait om je klant. Dus elke dag een bericht over met wie je die dag nu weer geluncht hebt, zal je niet helpen et vertrouwen bij je cliënten op te bouwen.

9. Nooit over jezelf praten

Andersom werkt ook niet. Mensen doen zaken met je omdat ze je vertrouwen. Vertrouwen is een gevoel dat je sneller opbouwt als je open bent en ook af en toe iets persoonlijks deelt.

10. Verkeerde platform

Als je doelgroep kinderen tot 12 jaar is, helpt het niet om je te focussen op linkedin. Kort door de bocht: Grote bedrijven vind je op linkedin, kinderen op snapchat en youtube, ouderen op facebook, vrouwen op pinterest en facebook, bloggers op twitter en google+ en modellen en fotografen op instagram.

11. Verkeerde toon

Linkedin is een zakelijk netwerk, dus een los beriichtje over hoe gezellig de kerst was is niet passend. Zo moet je ook op facebook niet te zakelijk klinken. Elk platform heeft zijn eigen toon en taal, pas je aan.

12. Te veel posten

Heb je ook zo iemand in je kringen? Die dagelijks meer dan 15 berichten plaatst op facebook? Op een gegeven moment lees je ze niet meer. Tenzij je een nieuwsplatform bent, beperk je je beter tot wat minder berichten.

13. Te weinig posten

Aan de andere kant, met 1x per maand iets plaatsen kom je er ook niet. Vind de sweetspot door uit te proberen bij hoeveel berichtjes je de meeste reacties en conversie krijgt.

14. Te veel delen

Delen is goed, het is tenslotte social media. Maar als je alleen maar berichtjes van anderen deelt en slecht heel sporadisch zelf iets plaatst, wordt je al snel gezien als iemand die zelf geen waarde toevoegt.

15. Niet opvallen

Voor alle marketing geldt: Eerst de aandacht pakken en dan de boodschap overbrengen. Niet opvallen betekent niet gelezen worden.

16. Geen video

In deze tijd van multimedia en snel internet is video een geweldige mogelijkheid om veel meer te laten zien dan je op een andere manier kan. We communiceren voor meer dan 90% via lichaamstaal, intonatie en mimiek. Dus wil je echt iemand raken, dan is video de beste optie.

17. Kattenplaatjes

Moet ik dit nog zeggen? Natuurlijk ik vind ze ook schattig en grappig tegelijk, die plaatjes van katten, honden of panda's die iets geks doen met een leuke tekst erboven. Maar serieus... 1x per jaar is voldoende.


Social Media Marketing die wél werkt


Wat is dan de beste manier van social media marketing? Gelukkig kan ik je dat ook vertellen:

Donderdag 14 januari om 13:00u geef ik een gratis webinar 'Social Media Marketing die Werkt!'

In dit webinar vertel ik je wat je moet doen om maximaal resultaat te halen uit je social media marketing. Na dit webinar heb je:

  • Een effectieve strategie voor je social media marketing
  • Weet je hoe je een primair Social Media kanaal moet kiezen om te starten
  • Heb je een planning voor jouw berichten op dit kanaal

Je kunt het webinar live volgen via deze link.

Door: Bas van Pelt, datum: 07-01-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: