Zo bereik je je doelen wel!

Als je ooit projectmatig hebt gewerkt op school, of een willekeurige projectmanagement cursus hebt gedaan dan ken je de S.M.A.R.T. doelen. Om een goed doel te kunnen stellen moet het specifiek zijn, meetbaar, acceptabel, realistisch,tijdgebonden. Als je dit netjes doet, heb je uiteindelijk een perfecte omschrijving van je doel.

Het gaat je hiermee alleen nog niet lukken om je doelen te bereiken.

Om je doelen te bereiken is meer nodig dan een perfect omschreven doel. Je hebt een drive nodig, een motivatie, een reden waarom het zo belangrijk voor je is. Het feit dat je je doel perfect omschreven hebt, helpt jou niet om om 6 uur 's ochtends je bed uit te komen om aan je doel te werken.

Actie komt vanuit het Limbisch Systeem

Het heeft te maken met hoe je brein werkt. In je brein onderscheiden we verschillende delen. Je Prefrontale Cortex, is het deel waar je nadenken zit. Hier stel je je doel op en maak je het meetbaar. Vanuit dit deel ben je in staat om uren na te denken over je doel en over plannen hoe je het kunt bereiken. Maar hier wordt geen actie genomen. Als jij een dromer bent, of een planner, ben je heel actief in dit deel (maar komt er niets uit je handen).

Je Limbisch Systeem is het emotinele deel van je hersenen. Hier zit je gevoel, maar vanuit hier neem je ook elke actie. Het is je emotionele brein wat jou in beweging zet. Motivatie komt niet voor niets van 'Movere', wat Latijn is voor bewegen.

Dus als je je doel daadwerkelijk wilt bereiken, moet je op zoek gaan naar een sterke emotionele drijfveer voor dit doel. Kortom: Wat is de reden dat je dit doel wilt bereiken?

3x Waarom?

Als je bij je reden wilt komen, vraag je zelf dan 3x waarom je je doel wilt bereiken. De eerste keer zul je nog een redelijk oppervlakkig antwoord geven:

"Waarom wil je meer cliënten hebben?" - Dan kan ik meer mensen helpen.

"Waarom wil je meer mensen helpen" - Omdat ik weet dat mensen veel meer kunnen bereiken dan ze zelf denken, als ze maar beginnen met in zichzelf te geloven.

"Waarom is dat belangrijk voor je?" - Het raakt me als ik mensen zie worstelen in hun dagelijks leven door hun eigen overtuigingen. En ik weet hoe het voelt als je die omslag kunt maken, als je ineens een stap vooruit kunt nemen en steeds dichter bij je ideale leven komt. Als ik in een sessie dit verschil kan maken geeft me dat zo'n gaaf gevoel, daar doe ik het voor.

Pas in de derde keer gebruik ik woorden die passen bij mijn Limbisch Systeem: "gevoel, ik voel dit, het raakt me, het doet iets met me." Dat zijn beschrijvingen van je emotie. Alle beschrijvingen hoe iets is of hoe iets werkt zitten nog in je Prefrontale Cortex en zijn geweldig om je doel te omschrijven, maar niet om je doel te behalen.

Bereik je doelen

Ik wil dat jij je ideaal bereikt. Ik vindt het namelijk echt onwijs gaaf als ik jou een stap kan laten maken, en in mijn seminars geniet ik elke keer weer van de resultaten die mijn deelnemers tijdens en na de seminars bereiken. DuUs ik wil dat jij deze oefening voor jezelf doet.

Schrijf 3 doelen voor jezelf op. Op het gebied van vakinhoudelijke ontwikkeling (professioneel), persoonlijke ontwikkeling (mindset) en op het gebied van financiën (omzet). Vervolgens stel je jezelf bij elk doel de Waarom vraag. En je gaat net zolang door met jezelf te vragen waarom je het wilt tot je bij je gevoel komt.

Als je dit gedaan hebt, heb je nog maar 1 stap te doen voor je je doelen gaat realiseren: Deel jouw doel en je reden met ons. Door ze te delen commit je jezelf aan het halen van je doelen en kun je ons weer inspireren om ook onze doelen te gaan behalen. Deel je doel en je reden hieronder in de reacties.

Door: Bas van Pelt, datum: 07-07-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: