Wat is Leiderschap?

Mooie vraag: Wat is Leiderschap? En het antwoord kan ik een heel seminar mee vullen van een week. Maar wees gerust, dat zal ik je hier besparen. Om het zo kort mogelijk te zeggen: Leiderschap is: een visie hebben, hier voor staan en de verantwoordelijkheid hiervoor nemen.

Ik zal hem iets verder toelichten. Leiderschap is namelijk iets wat we allemaal in ons hebben. En het is soms groot, en soms heel klein. Soms zo groot als de verandering waar Martin Luther King voor streed, en soms zo klein als iets aardiger voor je willen buren zijn en hiermee een voorbeeld zijn voor anderen.

Het begint met een visie

Ik vind dit een mooi woord: 'visie'. We denken dan vaak aan dikke ondernemingsplannen waarin een visie uiteen gezet wordt in 1000 woorden of meer. Of we denken aan mensen met een visie, en dan al gauw aan echte leiders, zoals Gandhi, Mandela, J.F.K.

Maar een visie is simpelweg een idee hebben over hoe we eigenlijk zouden moeten leven. Misschien vind je dat ouders meer aandacht moeten hebben voor hun kinderen, misschien vind je dat we allemaal vegetariër moeten worden, of dat we duurzamer moeten leven, of gewoon dat we iets meer over moeten hebben voor de mensen om ons heen. Dit zijn allemaal visies. En mooie visies ook.

Sta voor je visie

En ook dit is veel kleiner dan we vaak denken. Je hoeft heen protestmarsen te organiseren. Je kunt gewoon zelf leven volgens je ideaal. dat is voldoende. Leef zoals jij gelooft dat we horen te leven. Geen woorden maar daden zouden ze in Rotterdam zeggen :-)

En dan kom je ook vanzelf bij de laatste stap, en dat is dat je je verantwoordelijkheid neemt.

Neem verantwoordelijkheid

Als jij leeft volgens jouw visie, krijg je vanzelf opmerkingen en vragen. Als je iets doet wat anders is dan wat anderen gewend zijn krijg je vanzelf reacties. En dat is het moment dat je blijft staan voor je visie. Dat je je 'afwijkende' gedrag niet goed praat, maar gewoon zegt waarom jij leeft zoals jij dat doet.

Dat is leiderschap... niets meer en niets minder.

Dus als iemand je de volgende keer vraagt... wat is leiderschap? Dan weet je nu wat je kunt antwoorden.

Heb ik nog een vraag aan jou: waarin zit jouw leiderschap? Waar sta jij voor, wat is jouw visie, je ideaal en wat wil jij bereiken of veranderen in de wereld? Neem je verantwoordelijkheid en ga staan voor waar jij in gelooft door het met ons te delen in de reacties hieronder.

Door: Bas van Pelt, datum: 04-08-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: