Waar je op focust is hoe je je voelt

We zeggen vaak dat emoties komen en gaan. En dat is ook zo. Maar ze komen vaak niet zomaar. Of je een situatie leuk vindt of beangstigend is afhankelijk van je eerdere ervaringen en van waar je op focust.

Door je focus te veranderen, kun je veranderen hoe je je gaat voelen.

Emoties in het brein

Je brein (en dus ook het emotionele deel van je brein) krijgt zijn prikkels binnen vanuit je zintuigen. Maar niet alle prikkels komen overal. Er vindt eerst een filtering plaats, waarna de prikkels verder gaan naar de rest van je brein. Stel je maar eens voor dat je aandachtig naar iemand zit te luisteren in een druk café. Als je je helemaal focust op de ander, hoor je de gesprekken om je heen niet meer. Je oren horen het wel, maar je bent je er niet meer bewust van.

Tegelijk gebeurt er van alles in je ooghoeken. Misschien staat er helemaal links van je een kapstok met jassen er aan. Je ogen zien dat, maar zie jij het ook? Nee natuurlijk, want je focus is gericht op degene voor je. Zodra ik je zou vragen of je die kapstok ziet, zie je hem ook meteen, maar daarvoor registreerde je hem gewoon niet.

Er vindt dus een automatische filtering plaats. Deze filtering gebeurt in je onderbewustzijn. En jij hebt er controle op.

Focus stuurt de filtering

Waar je je op focust stuurt de filtering. Ze hebben hier leuke onderzoeken naar gedaan. In een eerste onderzoek lieten ze mensen kijken naar een filmpje van 6 mensen verdeeld over twee teams die basketballen overgooien. Er waren 3 ballen en je moest elke keer tellen als er iemand van het witte team een pass maakte naar een ander van het witte team. De twee teams liepen continu door elkaar in een kleine ruimte en gooiden de bal willekeurig naar iemand anders, soms van hetzelfde team en soms van het andere team. Kortom, je moest heel goed opletten.

Aan het einde van het filmpje liep er een man in een gorillapak achterin door het beeld.

Minder dan 20% van de deelnemers aan het onderzoek zag de gorilla.

In een vergelijkbaar onderzoek lieten ze radiologen longfoto's beoordelen. Ze moesten op zoek gaan naar kleine mogelijke beginnende tumoren. DIt zijn kleine stipjes van een paar millimeter groot. Op een van de laatste röntgenfoto's stond een afbeelding van een gorilla van 5 cm.

Slechts 13% van de radiologen heeft de gorilla gezien.

Je focus bepaalt hoe je je voelt

Met andere woorden, waar jij je op focust bepaalt de filtering in je onderbewustzijn. Jouw emotionele brein wordt gevoed aan de hand van waar jij je op focust.

Als je een sollicitatie gesprek hebt, en je hebt van tevoren al het gevoel dat het niet goed zal gaan. Dan is je focus gericht op wat er allemaal mis gaat. Als de interviewer jou vraagt "Hoe zit het met je kwalificaties?" ervaar je dat misschien al als een bedreiging. Blijkbaar gelooft ze niet dat je capabel bent en wil ze checken of je wel voldoende opleiding hebt, want ze twijfelt hier aan.

Aan de andere kant, als je datzelfde gesprek in gaat met het idee dat jij de beste voor de baan bent, dan zal die vraag heel anders gefilterd worden. "Hoe zit het met je kwalificaties?" is dan een uitnodiging om te vertellen waarom jij zo goed bent. Ze vraagt dit aan je omdat ze ziet dat je dit kan en graag meer wil horen van je.

Communicatie gaat voornamelijk onbewust

Taal is slechts 5% van de communicatie. Ongeveer 45% is mimiek en nog 50% is lichaamstaal. Alles in de mimiek zie je, net zoals je elke lichaamsbeweging van de ander ziet. Maar welke bewegingen eruit gefilterd worden en welke bewegingen doorgegeven worden aan de rest van je brein wordt bepaald in je onderbewustzijn, afhankelijk van waar jij je op focust.

Wil je je in de toekomst beter gaan voelen, of wil je meer bevestiging krijgen van dat je goed bezig bent, of dat je waardevol bent, zorg dan dat je daar op focust.

Wil jij het gevoel hebben dat je er mag zijn, focus dan op de bevestiging die je krijgt en niet op afwijzingen. Het klinkt heel makkelijk, dat weet ik ook wel, maar als je dit continu oefent en jezelf steeds weer opnieuw richt op wat er goed gaat, zul je steeds meer jezelf bevestigen. En elke bevestiging die je binnenkrijgt maakt het weer makkelijker om hierop te blijven focussen.

Herken je dit zelf ook? Zijn er momenten geweest waarop je merkte dat je andere dingen zag dan iemand anders? Deel dit hieronder inde reacties.

Door: Bas van Pelt, datum: 28-04-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: