Vind je ideale klant

Gezocht: Ideale klant

Natuurlijk werk je het liefst alleen maar met die klanten waar je het meest mee hebt, die je het meeste energie geven en die nooit moeilijk doen over je prijs. Maar heb je er ooit bij stil gestaan dat je je hele bedrijf kunt vullen met alleen maar zulke klanten?

Op dit moment zal maar een bepaald percentage van je gehele klantenkring bestaan uit ideale klanten. Als je net begint is dit percentage vaak erg klein, en als je al langer een onderneming hebt, zal het wat hoger zijn. Gemiddeld blijft het meestal hangen rond de 30-40%. En dat is jammer. Want het zijn juist die ideale klanten, waarmee je een uitzonderlijke klik hebt, die je het meest opleveren. Zij doen de meeste vervolgaankopen, zij verwijzen de meeste nieuwe klanten en zij zijn jouw grootste ambassadeurs. Bovendien, ze leveren je alleen maar energie op in plaats van energie te kosten!

Stel je eens voor dat je alleen maar ideale klanten hebt...

Klinkt dat goed? Mooi, want niet alleen is het mogelijk, het geeft ook een geweldige boost aan je business. Juist doordat dit de klanten zijn die per persoon veel meer opleveren dan al je andere klanten.

Laten we eens beginnen met bepalen wie je ideale klant is.

Wie is jouw ideale klant?

Als je hem ziet herken je hem meteen. Jouw ideale klant is die persoon die precies bij jou past, die behoefte heeft aan jouw dienst of product en dit net op die manier wil ontvangen zoals jij het geeft. Het is een 'match made in Heaven'.

Niet alleen dat, je ideale klant heeft dezelfde achterliggende visie als jij. Dezelfde 'waarom' en dezelfde normen en waarden.

En niet te vergeten, de ideale klant woont in het gebied waar jij je je dienst levert en is bereid en in staat om jou te betalen.

Wacht even, dat klinkt als een doelgroep bepaling en het opstellen van een visie?

Precies. En een andere keer leren we je wat de waarde van een duidelijke visie is op je persoonlijke en zakelijk groei en hoe een goede doelgroep bepaling jouw resultaat maximaliseert.

Voor nu bekijken we het op een heel andere manier. Als je al begonnen bent, heb je namelijk al klanten. En tussen die klanten zitten mensen die een beetje bij je passen, mensen die goed bij je passen en mensen die supergoed bij je passen!

Stap 1: de 'klik'

Pak je gehele klantenbestand er bij. Al je huidige klanten en al je vroegere klanten. Herinner je ieder persoon en vraag je af hoe goed de klik was met hem of haar. Dat is het enige waar je nu nog naar kijkt. Hoe goed was de klik. Alleen de mensen waar je een geweldige klik mee had zet je op een nieuwe lijst.

Van deze lijst schrijf je per persoon op waarom de klik zo goed was. Het liefst in kernwoorden, zodat je dit later kunt verzamelen.

Stap 2: Pareto principe

De lijst die je nu hebt gaan we nog verder uitdunnen met het Pareto principe. Ook wel genoemd de 80/20 regel. Het zit zo: 20% van je klanten levert 80% van je resultaat. En 80% van je klanten levert 20% van je resultaat. Je wilt dus die 20% hebben die jou het meeste oplevert.

Wat ook geldt: 20% van je klanten levert 80% van het gezeur op (of in ieder geval 80% van je tijdsbesteding). We zijn dus op zoek naar de top 20% van je lijst die het meeste geld oplevert en het minste tijd kost.

Die 20% zet je in een nieuwe lijst: je ideale klanten lijst.

Wat je nu zal opvallen is dat de mensen op deze laatste lijst een aantal kenmerken met elkaar gemeen hebben. De kernwaarden die je eerder opgeschreven hebt, beschrijven jouw ideale klant. Met deze gegevens kun je een 'buyer persona' samenstellen van je ideale klant. (Een buyer persona is niets meer dan een beschrijving van je ideale klant, alsof het een echt bestaand persoon is).

Stap 3: zoek je ideale klant

Nu ben je er klaar voor. We gaan je bedrijf vullen met jouw ideale klant...

Maar waar haal je ze vandaan? Via reclame, online advertenties, of mailings? Dat kan, maar er is een makkelijkere manier die je geen geld kost en veel meer op gaat leveren.

Vraag je huidige ideale klanten of ze willen doorverwijzen.

Pak je lijst er nog eens bij. Die top 20% ideale klanten lijst bevat mensen die helemaal bij je passen, dit zijn ook de meest tevreden klanten. Klanten die dezelfde visie hebben als jij. Dit zijn dus de mensen die graag jouw ambassadeur willen zijn. En zij kennen precies de mensen die ook bij jou passen.

Het mooiste is, als je ze vraagt of ze iemand kennen die bij jou past en die jouw dienst kan gebruiken, dan zijn ze zelfs blij dat ze je kunnen helpen!

Wie is jouw ideale klant? Wij zijn benieuwd wie jouw ideale klant is. Vertel het ons in de reacties hieronder. Door te delen helpen we elkaar scherper te krijgen wie onze ideale klanten zijn en kan een ander jou misschien helpen aan precies die klant die jij zoekt!

Door: Bas van Pelt, datum: 26-04-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: