Timemanagement bestaat niet

Een van de kostbaarste bezitten die je hebt is je tijd. En het nare is, met elke seconde die voorbij gaat heb je er minder van. Timemanagement is dus heel belangrijk als je wilt genieten van je leven, of als je je doelen wilt halen. Maar timemanagement bestaat niet. Je kunt tijd niet managen. Waar we het eigenlijk over hebben is:

Prioriteitsmanagement

Je managet wat je doet in de tijd die je hebt. Om daarin het meest effectief te zijn moet je weten wat het belangrijkst is voor jou. Je moet je prioriteiten helder hebben. En daarvoor moet je weten wat belangrijk is in je leven en wat je wilt bereiken.

Als je niet weet wat je doelen zijn, kun je je prioriteiten niet managen.

Het maakt niet uit wat je doel is; of je nu financieel vrij wilt zijn, of een betere moeder of vader wilt zijn voor je kinderen of gewoon meer wilt genieten van je leven. Als je je tijd zo effectief mogelijk wilt inzetten om dit te bereiken, moet je eerst weten wat belangrijk is voor je. Zorg dus voordat je met prioriteitsmanagement begint, je eerst je doelen helder hebt.

Vervolgens kun je je ‘timemanagement’ als volgt verbeteren. schrijf de avond van tevoren al je mogelijke taken voor de volgende dag op. Alles komt op deze lijst, van de planten water geven, tot die belangrijke klant nabellen. Dan ga je lijst op de volgende manier door:

  • Als ik maar tijd zou hebben om 1 ding te doen, wat zou ik dan doen?
  • Zet naast deze taak een 1. Dit is de eerste taak die je morgen gaat uitvoeren, ongeacht wat.
  • Als ik tijd over heb hierna om nog een taak uit te voeren? Welke zou dat zijn?
  • Zet naast deze taak een 2.

Zo ga je verder door je lijst. Hoe hoger het nummer, hoer minder belangrijk. Je zult merken dat je nooit alle taken af krijgt. Dat is prima! Zolang je de belangrijkste taken maar uitvoert in volgorde van prioriteit.

Wat weerhoudt jou er van om de voor jou belangrijkste dingen te doen? Deel het hieronder in de reacties en misschien kan ik je helpen ene manier te vinden die beter voor je werkt.

Door: Bas van Pelt, datum: 18-02-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: