Leiderschap vanuit Ondernemen

Leiderschap is niets meer dan het hebben van een visie en volgens die visie leven. Als jij ergens in gelooft, wil je het liefst zoveel mogelijk mensen hiermee bereiken. En wat is nu een mooiere manier dan via je bedrijf? Jouw onderneming is een podium, het is een hefboom die het mogelijk voor je maakt om veel meer mensen te bereiken. Leiderschap vanuit ondernemen draait om het inzetten van je bedrijf om jouw visie voor de wereld te verwezenlijken.


Jij maakt het verschil

Ken je die uitspraak nog: "De maatschappij, dat ben jij." Heerlijk oubollig en nog net zo waar als hij destijds was. Elke verandering is gebeurt door mensen. Het is nooit de overheid, het systeem of de bedrijven die een verandering realiseren. Het zijn altijd de mensen, die soms werken bij de overheid en soms onderdeel zijn van het systeem. Maar het zijn altijd de mensen die het verschil maken.

En het begint altijd met één persoon.

Maar een persoon alleen is niet genoeg om een verschil te maken. We hebben leiders nodig, mensen die opstaan en hun visie durven uit te spreken en voor te leven. Want zodra iemand zegt waar hij voor staat, zullen anderen die in hetzelfde geloven beseffen dat hij of zij gelijk heeft. Er zijn veel meer mensen die hetzelfde geloven en die dit veranderd willen zien in de wereld, maar we hebben iemand nodig die ervoor durft te staan.

Martin Luther King was niet de enige die vond dat er gelijkheid hoort te zijn tussen de verschillende rassen. Veel meer mensen geloofden hier al in. Maar het was nodig dat hij opstond, om de visie van al die anderen woorden te geven. Om te laten zien hoe je die nieuwe visie kunt leven.


"We need you to lead us"

We hebben jou nodig om ons te laten zien hoe het anders kan. Om onze gedachten te verwoorden en te laten zien hoe we kunnen leven zoals we eigenlijk al willen.

Misschien vind je jezelf niet zo bijzonder als Martin Luther King. Dan doe je jezelf te kort. Ook jij hebt iets waarin je gelooft. ook jij hebt een visie op hoe de wereld er iets beter uit zou kunnen zien. De enige stap die je misschien nog hoeft te nemen is om dit uit te spreken.

Als jij iets hebt waar je in gelooft, dan wil je dit met zoveel mogelijk mensen delen.

Als jij er van overtuigd bent dat de wereld net iets mooier zou zijn als we allemaal net iets anders zouden leven dan nu. Dat de wereld mooier zou zijn als we leven volgens jouw visie, dan wil je dit toch realiseren? Dan wil je toch dat zoveel mogelijk mensen hier ook in gaan geloven, en dit toepassen in hun eigen leven?

Het mooie, waarschijnlijk zitten wij zelfs al op je te wachten. Wij willen ook dat de wereld een beetje mooier wordt, maar misschien geloven we nog niet dat het kan. We hebben jou nodig om ons te laten zien dat het niet alleen kan, maar dat het normaal is om zo te leven.


Vergroot je bereik, vergroot je impact

Als je zover bent dat je durft te staan voor je visie, wil je ook zoveel mogelijk mensen bereiken. Dus je hebt een podium nodig, of een hefboom. In je eentje kun je een klein verschil maken. Je bereikt de mensen om je heen, je buren, je vrienden, je familie en je collega's.

Maar stel je eens voor dat je een hefboom hebt waarmee je veel meer mensen kunt bereiken? Waarmee je zelfs veel sterker en duidelijker je visie kunt neerzetten?

Dat kan.

Het enige wat je daarvoor nodig hebt is je bedrijf. En zelfs als je zzp-er bent is je bedrijf al een gigantische hefboom.


Leiderschap vanuit Ondernemen

Je onderneming is je podium. En dat begint al met je website, je visitekaartjes en je flyers. In elke communicatie kun je al je visie verwoorden.

Maar verwoorden alleen is nog niet voorleven. En dat is het mooie. Want ook daar ben je in staat om je impact te vergroten.

Natuurlijk kun je in elk contact met je cliënten laten zien hoe jij je visie leeft. Maar je hebt nog veel meer mogelijkheden. Als jij al een paar jaar producten inkoopt bij een bepaalde leverancier. Dan bouw je een relatie met hem of haar op. Als jij dan op een gegeven moment aangeeft dat je graag wilt dat jouw leverancier ook volgens jouw visie gaat werken, kun je dat aangeven. Als jij gelooft in duurzaamheid, kun je aangeven dat je nog wel wilt inkopen bij hem, maar alleen als hij zijn verpakkingen van duurzamer materiaal maakt. Of als jij vegetariër bent en je verkoopt voedingssupplementen, kun je vragen of hij ook vegetarische alternatieven kan leveren voor jouw cliënten.

Als jij een goede relatie hebt met je leverancier en je biedt hem tegelijk mogelijk alternatieven, dan weet ik zeker dat hij in ieder geval zal kijken naar de mogelijkheden. En als jouw leverancier overgaat naar producten die meer in lijn zijn met jouw visie en dit ook communiceert naar al zijn klanten, hoeveel mensen bereik je dan wel niet met jouw visie?


Waardevolle samenwerking

Je inkoopbeleid is maar een voorbeeld van hoe de hefboom werkt. Vanuit je bedrijf heb je invloed op al je samenwerkingspartners, je hebt een podium om in je hele netwerk jouw visie te verkondigen. Elke keer dat iemand je vraagt wat je doet en elke keer dat je inkoopt, verkoopt, of samenwerkt heb je de gelegenheid om aan te geven waar jij voor staat, waar je in gelooft en hoe je de wereld anders zou willen zien.

Voor mij is dit de enige mogelijke manier van ondernemen. Ik wil een verschil maken in de wereld. En ik wil dit doen door anderen te faciliteren om hun droom te verwezenlijken. Door anderen te helpen hun visie uit te dragen en een leider te worden.


Crowdfunding 'Leiderschap vanuit Ondernemen'

Ik geloof dat dit de beste tijd ooit hiervoor is. We leven in een netwerkeconomie. Sterker nog, we leven in een waarde-economie. Consumenten verwachten van bedrijven dat ze transparant zijn, dat ze ergens voor staan. We accepteren niet meer dat bedrijven alleen maar bestaan om geld te verdienen. Bedrijven moeten in de eerste plaats een visie hebben op een betere wereld en vanuit die visie ondernemen om niet alleen waardevol te zijn voor de eigenaren, maar ook voor de cliënten, de omgeving en zelfs waardevol voor de wereld.

Ik leer mensen hoe ze vanuit hun ideaal kunnen leven. Ik leer ondernemers hun droombedrijf te creëren en een leider te worden vanuit hun onderneming. En ik geloof dat het tijd is dat we hier veel meer mensen mee bereiken.

Daarom ga ik een nieuw seminar geven. Het seminar 'Leiderschap vanuit Ondernemen'. Een seminar niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen die gelooft dat de wereld een stukje beter kan. Voor iedereen die een verschil wil maken in de wereld.

En dit kan ik alleen samen met jou.

Ik wil dat dit niet een goed seminar wordt... ik wil dat dit een geweldig seminar wordt. Hiervoor ga ik onder andere een aantal ondernemers die al een verschil gemaakt hebben interviewen. Leiders op hun vakgebied en experts op het gebied van leiderschap.

Om dit mogelijk te maken heb ik jouw hulp nodig. De interviews die ik doe wil ik beschikbaar maken voor iedereen die het seminar volgt. Ik ga de interviews samen met mijn bevindingen bundelen in een boek wat als ondersteuning van het seminar zal dienen. Dit alles kost niet alleen tijd, maar ook geld. Geld voor de filmploeg, voor de editing, voor de druk van het boek etc.

In oktober start ik een crowdfunding. In een maand tijd wil ik minimaal € 2.000,- ophalen om dit allemaal te realiseren. Met € 10.000,- kan ik de filmploeg betalen en de interviews ook allemaal online beschikbaar maken. Als je bijdraagt aan de crowdfunding krijg je afhankelijk van je bijdrage kaarten voor het seminar, online toegang tot alle interviews, leiderschapscoaching en meer.

Het duurt nog even voor het oktober is. Maar je kunt me nu al helpen. Wil je dit bericht in je netwerk delen? Ken je iemand die een mooie visie heeft, waarvan je vindt dat die meer bereik mag krijgen? Stuur ze dan deze blogpost door (of gebruik de 'share' knoppen onder het artikel).

Voor we starten met de crowdfunding zal ik een aantal video's online zetten over hoe je je visie helderder krijgt, hoe je dit implementeert in je leven en in je bedrijf en hoe je dit uitdraagt. Via deze link kun je je inschrijven voor de video's en de extra updates over de crowdfunding.


Door: Bas van Pelt, datum: 11-08-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: