Inspireer andere ondernemers met je verhaal

Elke keer als je iemand spreekt over je bedrijf heb je een kans om je bereik te vergroten. Of je nu iemand tegenkomt op een netwerkevent, of je op het podium staat of dat je gewoon iemand spreekt op de verjaardag van je buurman. Elke keer als je je iemand spreekt heb je een kans.

In principe kun je elk gesprek als een sales gesprek zien. Je wilt namelijk iets van die ander. Misschien wil je alleen maar dat ze positief zijn over je bedrijf, misschien wil je dat ze je aanraden aan een ander of misschien wil je dat ze je producten of diensten afnemen.

Zelfs als je een ideaal na streeft wat niets met een bedrijf te maken heeft. Als je bijvoorbeeld wilt dat die ander alleen nog maar vlees eet uit de biologische veeteelt. Dan wil je die ander een idee verkopen.

Kortom je wilt dat ze iets gaan doen of veranderen. Je wilt ze in beweging krijgen. En elke beweging komt voort uit onze drijfveren. Je moet ze dus motiveren.


Elke beweging komt voort uit onze emotie

Elke beslissing die we nemen, elke verandering in ons leven begint met een emotie. Van hieruit ontstaat de drijfveer om iets te gaan doen.

Als je spreekt over je bedrijf wil je dus de ander op dit punt raken. En dat is makkelijker dan je denkt.

Jij bent zelf namelijk ook ooit geraakt. Jij bent ooit zo geïnspireerd en gemotiveerd dat je besloten hebt om voor jezelf te beginnen. Precies datgene wat jou geraakt heeft zal de klant die bij je past ook raken. Ga dus op zoek naar de redenen waarom je ooit voor jezelf begonnen bent.

Je hebt voor jezelf een ideaal, een droom.

Misschien ken je die beroemde speech, van wie as hij ook alweer... "Ik heb een droom!" Die speech heeft miljoenen mensen in beweging gekregen. Als je hem nu nog opzoekt op youtube kun je nog steeds kippenvel krijgen als je hem hoort.

Hoe anders klinkt het als hij had gezegd: "Ik heb een plan"


Breng je publiek in beweging

Ik ben passief. Ik wil niet horen welke taken je uitvoert, of welke opleidingen je gedaan hebt, of hoe groot je bedrijf is. Pas als je me in beweging kunt krijgen, dan wil ik alles van je weten, maar tot die tijd komt het niet binnen.

Vertel me niet wat je doet, vertel me waarom je het doet.

Wat is jouw 'waarom'? Laat het me weten in de comments hieronder.


Door: Bas van Pelt, datum: 01-10-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: