Hoe laat je je bedrijf groeien in de nieuwe economie

In de afgelopen jaren is er veel verandert. Mede door de opkomst van automatisering en in de jaren 90 de opkomst van internet zijn we gegaan van een industriële economie naar een kenniseconomie en inmiddels naar een netwerkeconomie. De hele manier waarop we zaken doen is veranderd. Het meeste van wat je op school geleerd heb over economie en over ondernemen is alweer achterhaald.

Tijd dus voor een spoedcursus ondernemen in de nieuwe economie.

De netwerkeconomie houdt in dat je steeds je waarde inzet waar deze het meest oplevert. Het ene moment lever je je dienst of product direct aan de consument, het andere aan een tussenpersoon en het volgende moment zit je in een samenwerking waar je alleen jouw grootste expertise toevoegt. Dit vraagt behoorlijk wat aanpassingsvermogen en flexibiliteit.

Het betekent ook dat het duidelijk voor je klanten en samenwerkingspartners is wat jouw waarde is. Niet alleen moet je deze kunnen benoemen, je zult deze moeten bewijzen voordat ze je inhuren of je product aanschaffen. Eerst geven dus en pas daarna vragen.

Hoe laat je je waarde zien?

Marketing is belangrijker geworden dan ooit. Maar niet de ouderwetse marketing waarbij je alleen een advertentie zette en direct kon verkopen. Tegenwoordig betekent marketing dat je je klanten eerst zoveel mogelijk waarde geeft voordat je vraagt om een verkoop. Waarschijnlijk heb je de termen contentmarketing of inboundmarketing wel gehoord. Of is je aangeraden een blog te schrijven over je vakgebied. Allemaal manieren om te laten zien dat je er verstand van hebt. En ze vormen een essentiële basis voor je marketing.

Maar de beste manier is om gewoon gratis te geven waar je normaal geld voor vraagt.

En dat is voor veel mensen best spannend. Want wat als mensen alleen maar voor je gratis product of dienst komen en niet meer je betaalde dienst afnemen? Misschien vinden ze je wel niet goed genoeg? Of geef je ze zoveel gratis dat ze al genoeg hebben en je vervolg product niet meer nodig hebben? Ik begrijp dat je dit misschien denkt, maar zo denken ondernemers uit de oude economie en jij bent klaar voor de nieuwe economie.

  • Wat als ze me niet goed genoeg vinden?
  • Geen zorgen, want jij bent goed genoeg. Je hebt je bedrijf opgezet omdat je weet dat je waarde hebt, omdat je weet dat je iets beter kunt dan anderen. Dus als jij doet wat in je hart ligt op de manier zoals jij dat wilt, ben je meer dan goed genoeg: je bent geweldig!
  • Wat als ze genoeg hebben aan mijn gratis product?
  • Dit zijn klanten die sowieso alleen maar een basis dienst of product bij je af zouden nemen. Klanten die veel tijd kosten, maar je hooguit een paar procent van je omzet opleveren. Vraag jezelf eens af, wil je veel van deze klanten? Of wil je je tijd vrij hebben voor de klanten die je op waarde weten te schatten en die steeds bij je terug blijven komen? Klanten die je zonder moeite steeds weer omzet opleveren?
  • Wat als ik teveel gratis weggeef?
  • Je kunt nooit teveel weggeven. Juist door te geven laat je zien wat je waarde is. Mensen gaan je hierdoor steeds meer zien als een echte expert. En zodra ze jouw product of dienst echt nodig hebben zullen ze bereid zijn om jou het expert-tarief te betalen. Als ik zelf alle online trainingen van Brian Tracy (een van mijn leraren) heb gevolgd, dan nog zal ik betalen om hem live te zien.
  • Maar zo zien mijn concurrenten wat ik doe?
  • Concurrentie bestaat niet. In de netwerkeconomie heb je alleen toekomstige samenwerkingspartners.


Vertrouwen

Op deze manier bouw je vertrouwen op. En vertrouwen is wat bepaalt of iemand geld bij je uitgeeft of niet. Vertrouwen is ook de basis van elke relatie en wat je wilt is een langdurige relatie aangaan met je klanten. Dus geef. Geef gratis en geef waarde en je zult zien dat ze je weten te vinden als ze je nodig hebben.

Zelf geef ik ook gratis. Ik geef gratis seminars van twee dagen waarin ik je leer hoe je je bedrijf laat groeien in de huidige economie. Ik laat je zien hoe je je geloof en je je mindset ontwikkelt en leer je de meest effectieve strategieën die jou helpen je doelen te bereiken. Neem je bedrijf en jezelf serieus en meld je aan voor het seminar 'Vrouwen aan Zet - Maak Impact met je Bedrijf'.


Door: Bas van Pelt, datum: 29-10-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: