Het gaat niet veranderen

Ik wilde eigenlijk een blog schrijven over de huidige economie en dat wat we nu een crisis noemen eigenlijk gewoon de nieuwe realiteit is. Vandaar ook de titel van dit blog. Maar al schrijvende kwam ik erachter dat ik het niet over de economie wil hebben, maar over jou en mij. Over hoe wij als mensen functioneren in tijden van stress en waarom we soms maar niet vooruit lijken te komen.

Het is namelijk heel simpel: "Als je doet wat je altijd gedaan hebt, zul je krijgen wat je altijd gekregen hebt."

Einstein noemde dit de definitie van stomheid "Steeds hetzelfde blijven herhalen maar een andere uitkomst verwachten." Met andere woorden, als je wilt dat er iets verandert, moet jij veranderen. Je zult een andere manier moeten vinden om je doel wel te bereiken. En dat betekent soms dat je een paar stokpaardjes moet los laten.

Veranderen dus...

En dit is het moment waarop het moeilijk wordt. Als je nog aan het begin staat, kun je nog alle kanten op. Maar hoe langer je bezig bent, hoe vaster je soms zit. je hebt flink geïnvesteerd om op het punt te komen waar je staat. Je bent misschien zelfs een expert geworden in dit deel van je het ondernemen. Op een gegeven moment zijn we dan geneigd onszelf deels te vereenzelvigen met waar we goed in zijn.

Want zo werkt het meestal voor mensen. Als je continu 'beloond' wordt voor hoe goed je ergens in bent, dan wordt die expert-status waardevol voor je. En die beloning kan in allerlei vormen zijn. Anderen willen graag je mening, ze kijken tegen je op of simpelweg; het levert je veel opdrachten op. Maar als de wereld doorontwikkeld, kan het zijn dat jouw expertise ineens niet meer waardevol is.

Het kan wel zo zijn dat je de beste ponskaartstapelaar ter wereld bent, maar niemand zit er meer op te wachten.

In ons dagelijks leven werkt dit veel subtieler en hebben we het vaak niet door. Je bent op een bepaald punt gekomen met de kennis en ervaring die je tot nu hebt opgedaan. En dat heeft goed voor je gewerkt, want je hebt nu een eigen bedrijf dat loopt. Of je hebt in ieder geval een leuke hobby die bijna geen geld meer kost. Maar de marketingvormen die jou deze klanten gebracht hebben, zijn misschien niet schaalbaar naar grotere groepen klanten. Of je businessmodel is niet schaalbaar.

Om het concreter te maken een paar voorbeelden:

  • Je plaatste altijd advertenties voor je coachingsessies bij de AH om de hoek. Dit heeft je je eerste klanten opgeleverd. Om het nu groter aan te pakken, plaats je meer advertenties bij dezelfde AH. Dat gaat je dus niet meer mensen opleveren.
  • Je plaatst elke maand een advertentie in het lokale sufferdje. Dit heeft je aardig wat opgeleverd, maar nog niet genoeg, dus je gaat elke week advertenties plaatsen. Je bereikt hier echter niet meer mensen mee dan eerst, dus je resultaat blijft gelijk.
  • Je werkt 1 op 1 met je cliënten. Doordat het best veel energie kost kun je maximaal 15 cliënten per week zien. Inmiddels heb je aanvragen voor 30 cliënten per week. Als je nu hetzelfde businessmodel blijft gebruiken (1 op 1), zul je nog steeds maar 15 mensen zien en dus niet meer bereiken.

Waarom veranderen we niet gewoon?

We leren door ervaring, door kopiëren en door wat ons gezegd wordt/wat we lezen. Vooral de ervaring is een heel sterke leerschool. Dus als we in het verleden goede resultaten hebben bereikt, blijven we dit toepassen.

Daarom is het zo belangrijk dat we de tijd nemen om te reflecteren op ons handelen. Voor ondernemers betekent dit dat we aan ons bedrijf werken in plaats van in ons bedrijf.

December; tijd om te reflecteren

We zitten aan het eind van het jaar. Een ideale periode om eens stil te staan bij hoe we doen wat we doen. Hoe pak je je marketing aan, hoe je sales, hoe ga je met je cliënten of klanten om, en je opdrachtgevers, gebruik je je netwerk wel optimaal? En past je businessmodel wel bij de doelen die jij wilt bereiken?

Gebruik deze maand om te reflecteren op hoe je alles aanpakt. De methoden die jou op dit punt gebracht hebben, passen ze ook bij je toekomstige stappen?

En als je dan tot de conclusie komt dat het tijd is om aan je bedrijf te gaan werken... Meld je aan voor het seminar in januari. We gaan twee dagen volledig gefocust aan je bedrijf werken. Samen met andere vrouwelijke ondernemers werken we aan je mindset, je overtuigingen, leer ik je de meest effectieve strategieën voor marketing sales en laat ik je zien welke andere businessmodellen mogelijk zijn. Kortom, als je niet meer alleen maar wilt krijgen wat je altijd gekregen hebt, begin dan door je nu aan te melden voor het gratis seminar in januari.

Door: Bas van Pelt, datum: 10-12-2015

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: