Dit is wat je klanten nodig hebben in jou

Je bent ondernemer, dus je wilt klanten hebben (en ik zeg liever cliënten). Tenminste, ik ga er maar even vanuit dat je iets te bieden hebt wat waardevol voor jouw cliënten is. Als jij iets moois te bieden hebt, wil je zoveel mogelijk mensen bereiken. En het liefst de juiste mensen. Maar hoe doe je dat? Beter gezegd, wat hebben jouw toekomstige cliënten nodig om de stap te durven maken om jouw cliënt te worden?

Ik kan je nu allerlei antwoorden gaan geven. Ik kan je vertellen hoe ik je een systeem aanleer voor je marketing, hoe je social media moet gebruiken (en hoe je social media marketing niet moet doen), maar ik wil je hier de basis vertellen.

Als je deze basis hebt, zul je altijd succesvol zijn in wat je ook doet. Heb je deze basis niet, dan zal geen enkel systeem je helpen.


Vertrouwen

Waarom koopt iemand bij jou en niet bij iemand anders? Je eerste antwoord is natuurlijk dat je beter bent. En misschien ben je dat ook, maar misschien ook niet. Het grappige is, het maakt helemaal niet uit of je beter bent, als je cliënt maar gelooft dat jij beter bent.

Ik heb in een eerder blog al uitgelegd dat er maar drie dingen nodig zijn voor iemand overgaat tot een aankoop:

  • Vertrouwen in jou
  • Vertrouwen in je product of dienst
  • Behoefte

En als je een product hebt van € 7,50 dan hoeft dat vertrouwen niet heel groot te zijn. Maar als je zoals ik seminars aanbiedt die iemands leven kunnen veranderen dan zit daar ook een ander prijskaartje aan. Mijn cliënten hebben heel veel vertrouwen in mij. En als jij ook een bedrag hoger dan € 50,- vraagt, dan heb jij dat ook nodig.

Als jij succesvol wilt zijn en meer mensen wilt bereiken, dan moet je het vertrouwen wat mensen in jou en in je product hebben vergroten.

De vraag is: hoe vergroot je dat vertrouwen?


Vertrouwen en Leiderschap

Door leiderschap te tonen. Dat klinkt nu nog wat vaag, maar ik zal je straks laten zien dat leiderschap de sleutel is tot een succesvolle onderneming dat echt een verschil maakt in het leven van haar cliënten.

Vertrouwen begint met dan mensen weten wat ze van je kunnen verwachten. Dat ze geloven in je. Vanzelfsprekend ben je eerlijk en oprecht in je manier van zakendoen, maar ben je ook congruent? Geef je continu dezelfde boodschap af?

Dat laatste is voor veel ondernemers lastiger dan je denkt. Het begint ermee dat je steeds hetzelfde verhaal vertelt. Iets wat je alleen gaat lukken als je een duidelijke doelgroep hebt en een duidelijk gericht aanbod passend bij deze doelgroep. Als je dit niet hebt zul je merken dat je steeds een verschillend verhaal aan het vertellen bent aan de verschillende doelgroepen die je hebt.

Congruent betekent ook dat al je communicatie hetzelfde verhaal vertelt. De teksten op je website, de foto's die erbij staan, de teksten op je flyers, je visitekaartjes, je advertenties en je blog. Iets wat maar weinig ondernemers lukt. Op zich zijn het allemaal goede teksten, maar er zit geen verband tussen. Er zit geen rode draad in, geen overstijgende visie.


Begin met je waarom

En dat is vaak het grootste probleem. Veel ondernemers hebben hun visie niet helder. Wat op zich niet raar is aangezien veel ondernemerscoaches het verschil tussen een visie en een missie ook niet weten. Als je de template voor een ondernemersplan van de kamer van koophandel hebt gebruikt, kom je slechts op een verwoording van je missie uit.

Jouw cliënten willen niet alleen horen WAT je doet, maar vooral WAAROM je het doet. Dat is je visie: Jouw redenen, je passie en je drijfveren, vormen de basis van je visie.

Hoe duidelijker jij zelf je visie hebt en hoe duidelijker je deze communiceert, hoe makkelijker het is voor je toekomstige cliënten om vertrouwen met je op te bouwen.


Leiderschap

Leiderschap is niets meer dan het hebben van een duidelijke visie, en dit in je hele leven (en dus ook in je bedrijf) integreren. Hoe duidelijker dit terugkomt in elk aspect van je bedrijf hoe geloofwaardiger je bent. En daarmee bouw je vertrouwen op.

Stel je voor dat jij vegetariër bent. En jouw visie is dat het niet goed is om dieren te doden alleen maar omdat je het lekker vindt ze op te eten. Of mensen het er mee eens zijn of niet, het is in ieder geval duidelijk voor ze waar je voor staat. Maar als jij tegelijkertijd voedingssupplementen verkoopt in je bedrijf op dierlijke basis, dan brokkelt direct een stukje van je geloofwaardigheid af en daarmee vermindert het vertrouwen wat mensen in je hebben.

Als jij een visie hebt en hiervoor staat, dan zul je andere mensen met dezelfde visie aantrekken alsof je magnetisch bent. Hoe duidelijker jij je visie implementeert in je bedrijf, hoe groter je leiderschap en hoe sterker je magneet.

Het mooie is, wij zitten op jou te wachten.

Er zijn veel meer mensen met dezelfde visie als jij, die deze visie nog niet (volledig) durven uit te spreken.

Wij hebben jouw leiderschap nodig om een stap te durven nemen. We willen die stap nemen, maar angst voor alles wat we niet gewend zijn houdt ons tegen. Jij moet ons helpen om uit die comfortzone te komen. Als jij een waardevolle dienst of product hebt voor ons, dan is het jouw plicht om ons te helpen die angst te overwinnen.

Wij hebben jouw leiderschap nodig om dat te durven doen, waarvan we weten dat het goed voor ons is.

Wil jij meer leren over leiderschap vanuit ondernemen? Meld je dan aan voor onze facebookgroep en bekijk de pagina over de crowdfunding in oktober voor het nieuwe seminar 'Leiderschap vanuit Ondernemen'.


Door: Bas van Pelt, datum: 01-09-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: