De twee belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer

Er zijn twee momenten belangrijk voor een ondernemer:

1. Als je klant voelt dat je waardevol bent voor hem, want daar draait het allemaal om.

2. Als je klant geld stort op je rekening.

Punt 1 zorgen de meeste zzp-ers gelukkig wel voor. Hoewel ze vaak vergeten hun klanten hier stil bij te laten staan.

Maar het tweede punt leggen ze veel minder focus op. Niet omdat ze het niet belangrijk vinden, want we vinden allemaal dat geld belangrijk is. Ook al zeggen we dat het niet om het geld gaat; het is geen hobby, maar een bedrijf! En aangezien we er een salaris uit willen halen om onze hypotheek of huur te betalen is geld belangrijk.

Nee, ze vinden het spannend, zijn het niet gewend of onderwaarderen zichzelf. En dat vind ik jammer. Want hierdoor beperken ze zichzelf in wat ze kunnen bereiken. Als je minder geld ontvangt, of als je te lang op je geld moet wachten, kun je niet verder ondernemen. Je hebt niet de ruimte om verder AAN je bedrijf te werken, om je bereik te vergroten, om kortom, meer waarde aan meer mensen te leveren.

Ondernemersmindset

Het zijn veel meer de overtuigingen die we hebben die ons in de weg zitten dan onze vaardigheden. Overtuigingen over of er iemand op ons zit te wachten, overtuigingen over geld, overtuigingen over hoe je jezelf presenteert enzovoort.

Overtuigingen die we in de loop van ons leven hebben opgedaan en die we nog steeds voor waar aannemen.

Laat ik het anders zeggen. Je kunt nog zo vaardig zijn in sales, offertes schrijven en presentaties geven, als je niet durft te vragen om de verkoop is de kans dat je klant bij je koopt veel en veel kleiner. Het zijn je overtuigingen die bepalen of je je vaardigheden maximaal benut.

Minicursus vs Mindsetverandering

Ondernemers merken het vanzelf als ze tegen zichzelf aanlopen. Zodra je bedrijf stagneert kom je vanzelf tot de conclusie dat er iets moet veranderen. Helaas is de eerste stap die de meeste ondernemers nemen gericht op vaardigheden.

We doen een social mediacursus, een linkedintraining en we leren hoe we een landingpage op onze wordpress website plaatsen...

Logisch, want onze scholing is ook altijd gericht geweest op het aanleren van vaardigheden. Maar we doen niet wat we eigenlijk moeten doen:

Werken aan jezelf!

En daarmee bedoel ik werken aan je ondernemersmindset. Werken aan het geloof wat je hebt in jezelf en in je waarde.

Dat is waar ik voor pleit. Een verandering in focus van steeds maar meer vaardigheden leren, naar leren daadwerkelijk al je talenten in te zetten en te vragen wat je waard bent.

Stel je eens voor dat we echt al ons potentieel aanboren. Dat we echt alles geven wat we te bieden hebben, en dat we het bereik krijgen wat past bij het hervonden geloof in onszelf. Wat zouden we dan gezamenlijk kunnen bereiken?

Wat houdt jou tegen in je ontwikkeling als ondernemer? Welke overtuigingen over jezelf herken je waar je tegen aan loopt, deel het hieronder in de comments en help de focus verleggen van nog meer vaardigheden naar ondernemersmindset.

Door: Bas van Pelt, datum: 25-08-2016

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: