De grootste fout die de meeste ondernemers maken

Ondernemen houdt in dat je iets doet wat je niet volgens een vaststaand bewezen recept kunt uitvoeren. Je moet dingen uitproberen, vernieuwen, risico's nemen... en dus worden er fouten gemaakt. En als het goed is leer je van die fouten. Maar er is één fout die ik steeds weer bij ondernemers terug zie komen, zowel bij starters als bij ervaren ondernemers. Het is een fout die veel tijd en geld kost.

De meeste ondernemers denken vanuit zichzelf. Wat op zich logisch is, want je denkt altijd vanuit je eigen denkkader. Maar ik bedoel iets anders.

De meeste ondernemers bouwen hun bedrijf op om zich zelf heen.

Ze beginnen met een bedrijf, of met een nieuw product omdat ze het zelf waardevol vinden. Of nog erger: omdat ze het leuk vinden om te doen. Maar een product wat jij leuk vindt om te ontwikkelen, daar zit jouw klant helemaal niet op te wachten.


Niemand zit daar op te wachten

Je klant zit niet te wachten op wat jij leuk vindt om te doen. En al helemaal niet in de vorm die jij fijn vindt, of met de service die jou het beste uitkomt.

Je klanten zitten te wachten op een product wat hun probleem oplost. Wat hun pijn wegneemt, of wat in hun behoefte voorziet. Iedereen zegt 'Klant is Koning', maar zodra we een product gaan ontwikkelen, denken de meeste ondernemers toch vanuit zichzelf.


Wat wil je klant?

Zelfs als je je klanten heel goed kent. Je doet al jaren dit werk en hebt al heel veel mensen gezien, dan nog val je in dezelfde valkuil. Want zodra je zelf gaat nadenken, denk je altijd vanuit je eigen denkkader, vanuit je eigen overtuigingen. Helemaal als je een dienstverlener bent. Want dan ben je als het goed is al een stuk verder dan je klant op het gebied wat jij aanbiedt. Dus heb je heel andere problemen en behoeften.

Een product wat bij jou perfect aansluit, sluit nooit zo goed aan bij je klant. Bovendien heb jij al veel helderde wat je achterliggende behoefte is. Je klant nog niet, dus een product wat daarop aansluit, zal je klant ook nog niet begrijpen. En dus niet kopen.


Vraag het!

Er is een heel makkelijke oplossing... Vraag het aan ze!

Als je al klanten hebt, kun je elke keer dat je iemand spreekt aan ze vragen wat hun behoefte is, wat ze missen of wat ze nog meer zouden willen hebben. Je kunt ze vragen waar ze jouw product of dienst voor gebruiken. Want als je weet waar ze het voor nodig hebben, kun je daar beter op proberen aan te sluiten.

Als je nog geen klanten hebt, bel je iedereen in je netwerk die een mogelijke klant zou kunnen worden of ze je 6 minuutjes willen helpen. Dat hebben ze meestal wel.

De antwoorden die ze geven zijn vaak heel iets anders dan je verwacht. In mijn eigen ervaring en in die van mijn cliënten merk ik steeds weer dat dit de enige manier is om een product te ontwikkelen wat waardevol is en wat zichzelf verkoopt.


Maatwerk

Wat heb je zelf liever: een standaard product of maatwerk? Als je maatwerk kunt krijgen kies je altijd voor maatwerk. Als je aan je klanten vraagt wat ze willen, en vervolgens een product ontwikkelt wat hier zo goed mogelijk op aansluit, voelt dit als maatwerk voor hen.

Zo maak nooit meer de grootste fout die de meeste ondernemers maken. Maar je maakt een product wat waardevol is voor je cliënten, wat makkelijker verkoopt en wat jou meer oplevert.


Zo doe je dat

Ik heb precies hetzelfde gedaan met mijn Business & Mindset seminar. Ik heb mijn klanten gevraagd wat hun grootste probleem was en waar ze tegenaan liepen. Dit waren een paar van de dingen die ze aangeven (sommige punten komen erg overeen met elkaar, maar werden op verschillende manieren aangegeven):

 • Meer klanten krijgen
 • Makkelijker verkopen aan mogelijke klanten
 • Klanten beter binden (meer verkopen per klant)
 • Meer omzet
 • Waardevoller zijn voor mijn klanten
 • Groter bereik krijgen


Misschien herken jij jezelf ook in een van deze punten. In dat geval sluit het seminar ook op jouw behoefte aan. Dit is precies wat je leert in het seminar:

 • Hoe je meer klanten krijgt en
 • Makkelijker aan toekomstige klanten verkoopt,
 • Ze beter bindt,
 • En meer omzet genereert,
 • Door waardevoller te zijn.
 • Waardoor je klanten ambassadeurs worden en je vanzelf een groter bereik krijgt.


Zo maak je een product wat aansluit bij je klant. Een product waarvan je zeker weet dat het waardevol is. Zo waardevol zelfs, dat ik dit in mijn geval durf te garanderen. Ben je achteraf niet tevreden over het seminar, dan krijg je het volledige bedrag terug.

Als dit is wat je wilt bereiken, meld je dan vandaag aan voor het Business & Mindset seminar.

Ja, ik wil meer klanten

Door: Bas van Pelt, datum: 02-05-2017

Vind je het een leuk artikel? Deel het dan op: